Maakt Tabak Marihuana meer Verslavend?

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Maakt Tabak Marihuana meer Verslavend?

Een Britse studie onderzocht de effecten van verslaving van het mengen van marijuana met tabak - vooral in Europa een gangbare praktijk. Studie auteurs merkten ook op dat aanvullend onderzoek nodig was om cannabisgebruikers te overtuigen om over te schakelen op alternatieve inname technieken.

Is marijuana verslavend? Het antwoord blijft onduidelijk terwijl vele landen wereldwijd bezig zijn met een soort van legalisering. Het antwoord, voor nu in ieder geval lijkt nog steeds af te hangen van wie de vraag stelt en hoe. In de VS, blijft het National Institute on Drug Abuse (NIDA) gaan voor de kant van verslaving. En nu dat, staat na staat aan het legaliseren is en Canada in de richting gaat van het legaliseren van recreatief gebruik, is dit een fel omstreden onderwerp.

In Europa, is de kwestie net zo ingewikkeld als ergens anders. Onlangs kwamen onderzoekers van de University College in Londen aanzetten met een nieuwe draai voor de negatieve kant. Hun studie, die deze zomer vrijgegeven werd in Engeland, concludeerde dat marijuana gemengd met tabak, wat vooral in Europa een zeer populaire inname methode is, de motivatie om te stoppen met beide verlaagt.

Appels Met Sinaasappels Mengen?

"Geen Rook Zonder Tabak", deze zomer gepubliceerd in het Frontiers in Psychiatry Journal, gaf vooraf toe dat cannabis minder verslavend is dan tabak. Het toonde ook dat van de 33.687 gebruikers ondervraagd in 18 landen, die alleen cannabis gebruikten in plaats van een mix van cannabis en tabak vaker professionele hulp zochten om te stoppen. Dit is niet verwonderlijk als men bedenkt dat een belangrijke reden waarvoor nicotine of cannabis wordt gebruikt, is om angst en of pijn te onderdrukken - en van de twee, is cannabis het effectievere medicijn.

Onderzoekers merkten ook op dat tussen de 77,2% en 90,9% van de Europese cannabisgebruikers tabak mengden met cannabis, terwijl in andere regio's van de wereld, het veel moeilijker was om dit soort gedragspatroon vast te stellen. In Australië, mengden slechts 51,6% van de cannabisgebruikers het ook met tabak. In Amerika, slechts 16,6% van de Canadezen, en 4,4% van gebruikers in de VS mengden de twee. Dit gebruikspatroon is deels cultureel en deels economisch. In het grootste deel van Europa, afgezien van Nederland, is cannabis niet alleen duurder, maar is er ook een minder hardhandig optreden tegen het gebruik van tabak (hoewel dat ook aan het veranderen is). Hash, wat ook meer gebruikt wordt in Europa, wordt ook vaak gemengd met tabak.

Deze trend kan ook regionaal veranderen met ingang van volgend jaar, wanneer Duitsland naar verwachting cannabis zal herschikken als een legale medische stof en de ziektekostenverzekering het zal dekken. De kwestie van "verslaving" in een medische context, en niet te vergeten "stoppen" kan als gevolg ook in toon veranderen.

In feite, stelden de Britse studie auteurs specifiek voor dat alternatief onderzoek moet worden uitgevoerd om cannabisgebruikers aan te moedigen om over te schakelen naar alternatieve vormen van gebruik - waaronder vaping, in plaats van helemaal te stoppen. De academici die het onderzoek sturen, welke ook bestond uit onderzoekers van de Britse National Health Service, de Universiteit van Queensland, en het betrouwbare anti-cannabis King's College in Londen, hebben specifiek overwogen hoe gebruikers cannabis innemen bij het overwegen van mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid. Maar in wat een ommekeer lijkt te zijn in de manier waarop onderzoekers de redenen voor het gebruik van cannabis beginnen te begrijpen, zei Michael Lynskey, hoogleraar van Verslaving aan King's College, van de studie: "Onze resultaten benadrukken het belang van de manieren van toediening bij het overwegen van de gezondheidsgevolgen van cannabis".

De Aantallen

Voor zover er überhaupt echte antwoorden zijn, ofwel boosdoeners voor de kwestie van verslaving, is het onderzoek dat bestaat heel duidelijk (wat klaarblijkelijk veel groter is voor tabak dan cannabis). Nicotine in tabak is in hoge mate "verslavend" vanwege zijn invloed op de lichamelijke functies. Het stimuleert de mentale activiteit, bloedstroom en schijnt ook pijn te verminderen. In feite wordt de stof vergeleken met heroïne - met nicotine die het meest verslavend is van de twee. Vergeleken met opioïden - het belangrijkste geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van chronische pijn, blijkt cannabis nu niet alleen effectiever te zijn, maar gebruikers zijn ook in staat om te stoppen met het gebruik van opioïde pijnstillers nadat ze de overgang maken naar een cannabinoïde regime. Sterker nog, de gegevens uit de Verenigde Staten tonen een drastische vermindering van dodelijke overdoses opioïden - 25% - binnen één jaar na de legalisering in elke staat waar medisch gebruik is goedgekeurd.

Voor zover zijn onpartijdige onderzoeken uitgevoerd op de kwestie van cannabis "verslaving", dankzij het aanhoudende stigma van de drugsoorlog, en cannabinoïden zijn in het algemeen (en THC in het bijzonder) veel minder "verslavend" dan heroïne of opioïden. Ondanks een vooraf bepaling veroorzaakt door studie parameters en de manier waarop dergelijke studies worden uitgevoerd, hebben onderzoekers, gefinancierd door de Amerikaanse overheid, geconcludeerd dat slechts 9% van de "cannabisgebruikers" (als geheel) klassieke tekenen van "verslaving" vertonen. Tot op heden heeft geen enkele studie, van een door de overheid gefinancierde entiteit, ooit de kwestie van "verslaving" overwogen na het scheiden van degenen die cannabis op zichzelf gebruiken voor zogenaamde "recreatieve” in plaats van "medische" redenen.

De auteurs van de recente Britse studie geven zelfs toe dat "een groot deel van het onderzoek dat tabak- en cannabisgebruik onderzoekt, niet in staat is om de associatie van cannabis met tabak te scheiden … en er is een gebrek aan beschikbare gegevens om dit te kunnen scheiden.”

De Minste van Twee “Kwaden"

De kwestie van "verslaving" zelf is een beladen vraag. De opkomst van serieuze studies van cannabis als medicijn staat nog in de kinderschoenen. Tot op heden, leidt Israël de weg op cannabinoïde onderzoek, en de resultaten tot nu toe zijn dramatisch - op een reeks van chronische aandoeningen is geen andere drug in staat om het zo effectief te behandelen. In feite, vorig jaar, vonden de Israëlische onderzoekers dat het gebruik van cannabis de verspreiding van kanker drastisch kan vertragen en tumoren laat slinken. De kwestie van "verslaving" van een cannabinoïde in dit scenario, en niet te vergeten wanneer de drug wordt gebruikt om pijn te beheersen of het stoppen van krampen veroorzaakt door bewegingsstoornissen, is ronduit belachelijk.
Artsen in elk land, ook in de EU, komen tot de conclusie dat cannabis, vooral bij gebruik met medische begeleiding, het meest effectieve en minst verslavende medicijn op aarde is.

In de toekomst, als marijuana als medicijn niet alleen sociaal maar ook medisch geaccepteerd wordt, is de vraag van toekomstige studies misschien niet meer "is marijuana verslavend?”, maar in feite, "hoe waren we zo blind voor de vele voordelen van regelmatig of dagelijks gebruik?”.