Hoe het gebruik van cannabis stress kan verlichten

Published :
Categories : Cannabis nieuwsMedicinale cannabis

Hoe het gebruik van cannabis stress kan verlichten

Cannabis kan een natuurlijke en veilig methode zijn om stress te neutraliseren. Dit komt vanwege de verbindingen in de plant, zoals THC, die receptoren in het menselijk lichaam activeren en gevoelens van stress en angst verminderen.

Cannabis ontvangt een enorme erkenning en populariteit als legitiem en effectief kruidengeneesmiddel en dit gaat inmiddels zover dat meerdere landen en regio's het medicinale gebruik toestaan voor de behandeling van een groot aantal aandoeningen. Naast het feit dat cannabis mogelijk nuttig is bij lichamelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en chronische pijn, kan het kruid ook worden gebruikt bij psychische stoornissen en het wordt inmiddels veel gebruikt als mogelijke remedie bij angst en depressie.

Daarnaast is aangetoond dat cannabis het vermogen bezit iets te bestrijden waar we allemaal bijna dagelijks mee kampen: De sensatie van stress. Stress kan zich in meerdere vormen uiten. Universiteitsstudenten met een deadline of bijvoorbeeld sollicitanten kunnen soms stress ervaren voor een belangrijke dag, maar dit kan verdwijnen als de grote dag voorbij is. Andere mensen lijden aan chronische stress. Wellicht zorgt hun werk of privésituatie ervoor dat deze mensen nooit goed rusten en bijkomen, wat leidt tot een mogelijk schadelijke opbouw van stressvolle situaties en emoties. Als je lijdt aan de gevolgen van stress, kan cannabis mogelijk een oplossing bieden.

Cannabis veroorzaakt bijna geen bijwerkingen en is ontzettend effectief. Daarom is het de beste, natuurlijke keuze in vergelijking met medicijnen die mogelijk leiden tot verslaving en schade aan het lichaam. Voor we ontdekken hoe cannabis stress kan verlichten, moeten we eerst bespreken wat stress nu eigenlijk is.

WAT IS STRESS?

Stress heeft een vrij negatieve reputatie, die in de meeste gevallen terecht is. Maar stress bestaat met een reden. De stressreactie speelde een belangrijke rol in ons oerverleden en zonder stress hadden onze voorvaderen wellicht niet overleefd. Stress en de vecht- of vluchtreactie zijn nauw aan elkaar verbonden: Toen onze voorouders te maken kregen met een wild roofdier of een onmiddellijk gevaar, ontvingen hun lichamen een kick-start van hormonen, zoals adrenaline, cortisol en noradrenaline, die het lichaam voorbereidde op een snelle en harde fysieke actie, zoals op volle snelheid wegsprinten of het aangaan van een fysieke strijd tot de dood.

Het punt is dat deze situaties waarschijnlijk zeldzaam waren, waardoor deze hormonale cocktail en de stressreactie zelf maar weinig effect had op het menselijk lichaam. Tegenwoordig kunnen we echter nog steeds op deze reactie vertrouwen tijdens periode's van trauma of noodgevallen en dit zijn inderdaad gepaste momenten om deze extremen te ervaren. Het moderne leven wekt deze chemicaliën echter ook op in vrij ongepaste situaties. Werk, relaties en financiële problemen zijn voorbeelden waar men te maken kan krijgen met stressgevoelens en een grotere afgifte van stresshormonen over een langdurige periode, wellicht in zo'n grote hoeveelheid dat onze lichamen niet zijn uitgerust hiermee om te gaan.

Dit kan een negatief effect hebben op onze lichamelijke en mentale toestand. Stress kan symptomen opwekken als minder energie, hoofdpijn, slapeloosheid, pijn en zelfs een verminderd seksueel verlangen en libido. Het hormoon cortisol kan, na langdurige blootstelling, leiden tot een hoge bloeddruk. Het kan ook leiden tot verminderde immuunfuncties, trek in koolhydraten en een opbouw van vetophopingen.

Uiteraard wil niemand zich zo voelen, maar voor velen is het slechts een reactie op het leven dat we leiden. Maar hoe kan cannabis helpen dit scenario te tackelen? Nou, de bron van de ervaren stress zal niet met cannabis worden aangepakt, maar het kan zeker helpen de sensaties te verminderen en ervoor zorgen dat we het efficiënter kunnen beheren.

CANNABIS VS. STRESS

De stereotypische "surfer dude" met lange, blonde lokken en een hutje op het strand is het toonbeeld van een chilled stoner. Het is welbekend dat wiet een relaxte geestestoestand opwekt, bijna op komische wijze. Als je verder kijkt dan de persoonlijke ervaring, is er wat solide bewijs te vinden, waarbij de ontspannende aspecten van de consumptie van cannabis kunnen worden verbonden aan angst- en stressverlichtende eigenschappen. De fundering hiervoor is de aanwezigheid van een bepaald systeem in het menselijk lichaam, die direct samenwerkt met de verbindingen die in cannabis worden gevonden, bekend als cannabinoïden.

Dit systeem heet het endocannabinoïde systeem en bestaat uit een groep receptoren, die zich aan cannabinoïden binden en hen in staat stellen uitgesproken effecten te hebben op het lichaam. Dit systeem heeft ook een wisselwerking met endogene verbindingen, bekend als endocannabinoïden, in het lichaam, die chemisch overeenkomen met cannabinoïden.

In een verslag, gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Pharmacological Sciences, staat: "Lang bestaande literatuur, waar endocannabinoïden (ECBs) worden gelinkt aan stress, angst en bezorgdheid, heeft geleid tot een groeiende interesse in de ontwikkeling van nieuwe angstremmers, gericht op het ECB-systeem." Ook wordt aangevuld: "Cannabis is een van de meest gebruikte drugs ter wereld en volgens historische verslagen wordt het in Oosterse culturen al eeuwen gebruikt. Cannabis en afgeleide producten hebben uitgesproken effecten op een groot aantal gedrags- en neurale functies, variërend van voeding en stofwisseling tot pijn en cognitie. In epidemiologische studies wordt echter aangetoond dat de meest voorkomende zelfgerapporteerde reden voor het gebruik van cannabis geworteld is in het vermogen om gevoelens van stress, spanning en angst te verminderen."

Het wordt aangenomen dat een van de rollen van het endocannabinoïde systeem bestaat uit het natuurlijk reguleren van angstgevoelens door het afgeven van endogene chemicaliën die overeenkomen met die stoffen uit de cannabisplant zelf. In een cannabisplant zijn er veel cannabinoïden geïdentificeerd, maar vanwege de psychoactieve effecten is THC is toch wel de meest bekende cannabinoïde. Interessant genoeg is er ook een endogene molecuul, namelijk anandamide, die chemisch extreem overeenkomt met THC.

Anandamide wordt geassocieerd met gevoelens van genot en positiviteit en kan de basis zijn voor dat klassieke gevoel van een runner's high. Zowel anandamide als THC werken op dezelfde paden in de hersenen en door dit te doen, helpen ze gevoelens van stress en angst te bestrijden. Het is best bijzonder dat THC, een molecuul van een externe plant, in staat is zulke uitgesproken effecten op te wekken in het lichaam vanwege de wisselwerking met zo'n specifiek systeem, in feite gebaseerd op het imiteren van verbindingen die reeds in het lichaam bestaan.

In een ander verslag, gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychopharmacology, werden de verbanden tussen cannabis en stress bekeken. De auteurs beweren: "Herhaaldelijke stress is een van de omgevingsfactoren die psychische aandoeningen, zoals depressie en angst kan opwekken en verergeren, evenals cognitieve stoornissen. We hebben eerder aangetoond dat cannabinoïden de effecten van acute stress op het leren en geheugen kan voorkomen. Hier probeerden we te ontdekken of een langdurige behandeling met cannabinoïden de lange-temijn effecten van blootstelling aan chronisch onderdrukte stress kan verlichten als het gaat om het geheugen en de plasticiteit, maar ook het gedrag en de neuro-endocriene metingen van angst en depressie."

Dit onderzoek kon worden geconcludeerd met positieve en interessante resultaten. De auteurs leggen uit: "Onze bevindingen suggereren dat de activatie van cannabinoïde receptoren mogelijk een nieuwe aanpak betekent voor de behandeling van cognitieve stoornissen, die vaak gepaard gaan met een groot aantal stress-gerelateerde neuropsychiatrische aandoeningen".