Hoe zit het met eetbare marihuana?

Published :
Categories : Cannabisrecepten

Hoe zit het met eetbare marihuana?

De Amerikaanse markt voor eetbare marihuanaproducten blijft in ontwikkeling.

Er zijn op dit moment vele zaken, nog afgezien van de grootte, die de marihuanamarkt in de Verenigde Staten onderscheidt van de rest van de wereld. Een van de meest interessante ontwikkelingen op dit gebied is de impact en aanwezigheid van eetbare marihuana.

Hoewel dit in Europa nog in de kinderschoenen staat, is de markt van eetbare marihuanaproducten volgens sommige schattingen al gegroeid tot de helft van de gehele legale markt in de Verenigde Staten. Het lijkt zich ook te manifesteren als een van de meest controversiële en non-conventionele industrieën. In Colorado en Washington State, bijvoorbeeld, heeft eetbare marihuana de gehele legalisering van marihuana op losse schroeven gezet.

De voornaamste reden?

Veel eetbare marihuanaproducten worden geproduceerd als zoete lekkernijen (koekjes, brownies, snoepjes). Om deze reden zijn velen bang van de drug, omdat het in deze vorm ook voor kinderen aanlokkelijk is. Dit is echter niet de enige reden dat het verpakken en etiketteren van eetbare marihuanaproducten als controversieel gezien wordt.

DE IMPACT VAN EETBARE MARIHUANA

Eetbare marihuana bestaat al zo lang als marihuana zelf. In de vroegere jaren van herlegalisering (gedurende de jaren ’70 en ’80 bijvoorbeeld) werden marihuanabrownies - wellicht de meest populaire eetbare marihuanaproducten - gemaakt met cannabisolie en – boter. Cannabinoïden lossen vet op, waardoor ze makkelijk gebakken kunnen worden. Vandaag de dag zie je allerlei soorten eetbare marihuana op de markt, van humus en pizza tot pasta en snoep.

In tegenstelling tot geïnhaleerde cannabis, laat de kick bij eetbare marihuanaproducten iets langer op zich wachten, maar deze is dan ook sterker. Bij het eten van marihuana wordt het THC omgezet in 11-hydroxy-THC. Dit metabool gaat soepel van de bloedbaan naar de hersenen, waardoor de high intenser ervaren wordt. Het metabolisch proces verschilt dus, waarbij de stof eerst door de lever gaat voordat het bij de hersenen aankomt. Hierdoor blijf je bij eetbare marihuana ook langer high.

Bij eetbare marihuana begint de high tussen een half uur en twee uur na het eten ervan. Is het je eerste keer dat je marihuana eet of ken je het product niet, eet dan langzaam en in kleine hoeveelheden. Het is moeilijker om de dosering in te schatten als je een huisgemaakt marihuanaproduct eet, dan wanneer je kiest voor een in de fabriek geproduceerd product.

Eetbare producten variëren ook veel in kracht, zelfs als ze commercieel geproduceerd zijn. Je bereikt dan ook sneller een overdosis als je eetbare cannabis gebruikt. Hoewel er geen gevallen van een dodelijke overdosis bekend zijn door het eten van THC, zijn er toch een aantal grote ongelukken gebeurt met mensen die zeer stoned waren, omdat ze te veel marihuanaproducten gegeten hadden.

Net zoals bij vele andere drugs, wordt marihuana sneller in het lichaam opgenomen op een lege maag.

EETBARE MARIHUANA ALS ALTERNATIEF VOOR HET ROKEN VAN MARIHUANA

Afgezien van de impact van THC op het lichaam, kiezen consumenten steeds vaker voor eetbare marihuana omdat het een mogelijk gezonder alternatief is voor het roken of inhaleren. Er zijn ook veel mensen die eetbare cannabis gebruiken als medicijn, met name personen die lijden aan spijsverteringsstoornissen. Ook is het een discretere consumptievorm, aangezien er geen sterke geur vrijkomt, zoals bij het branden van wiet wel het geval is.

Gebruikers die voor de eerste keer eetbare marihuana gebruiken, zouden moeten beginnen met snacks of voedsel dat niet meer dan 10mg tot 15mg per portie bevat.
Voor de veeleisende consument bestaan er veel verschillende typen eetbare marihuana. Zo zijn er eetbare marihuanaproducten die gericht zijn op gastro-intestinale opname. Dit betekent dat ze in de maag opgenomen worden. Het gaat hierbij om al het vast voedsel waar cannabis in verwerkt is. Bij deze vorm van eetbare marihuana duurt het het langste om door het lichaam opgenomen tet worden, waardoor de high ook het langst uitgesteld wordt. Het tweede type eetbare marihuana gaat uit van orale opname (opgenomen via het slijmvlies). Denk hierbij aan smaakjes, lolly’s en kauwgom. In tegenstelling tot vast voedsel, wordt het effect sneller waargenomen, maar je raakt de high ook sneller weer kwijt. Dan zijn er nog eetbare marihuanaproducten die zowel via het slijmvlies als via de maag opgenomen worden. Voorbeelden van deze hybride vormen zijn drankjes en chocoladerepen. Het effect wordt ergens in het midden van de andere twee methoden waargenomen.

ETIKETTERING EN CONSUMENTENVEILIGHEID

Hoewel op de meeste markten in de Verenigde Staten de industrie van eetbare varianten tegenwoordig min of meer gereguleerd is, is het nog steeds belangrijk om de etiketten op de producten die je koopt te bekijken en om te kiezen voor bekende merken. Toen deze markt in Colorado pas opkwam, werden er bijvoorbeeld bij inspecties nog vaak productiemethoden gevonden die niet aan de standaard voldeden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van wasmachines in de keuken om deze producten te maken.

Een consument moet verschillende zaken afwegen bij het selecteren van een commercieel beschikbaar eetbaar product. Ten eerste is er de puurheid van de marihuana. Net zoals de variant die je kunt roken, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke pesticiden gebruikt zijn om het rauwe ingrediënt te produceren. Daarnaast is het bijna onmogelijk om de kwaliteit van de marihuana in eetbare producten vast te stellen. Sommige kwekers verkopen daarom planten met mijten of schimmels aan producenten van eetbare marihuana. Bedenk ook dat eetbare producten naast marihuana vetten en suikers bevatten en dat het nog steeds geen ‘gezond voedingsmiddelen’ zijn. Mensen met voedselallergieën, bijvoorbeeld voor gluten of noten, dienen dus extra op te letten. De producent kan namelijk apparaten gebruikt hebben waar sporen van deze elementen aanzitten.

In de meeste staten in de VS hebben producenten niet veel meer nodig dan een kooklicentie om marihuanaproducten te maken, en dit is dan nog een van de meeste gereguleerde markten ter wereld. Buiten de Verenigde Staten is de markt een stuk minder gereguleerd, met name omdat er vaak geen sprake is van commercialisering. Dit zal echter in de toekomst kunnen veranderen, aangezien steeds meer medische markten zich ontwikkelen, met name in Europa.

EETBARE MARIHUANAPRODUCTEN ZIJN MEESTAL HYBRIDE MENGSELS

Eetbare producten worden normaal gesproken gemaakt van de restjes van de plant. Aangezien dat wat verkocht wordt aan producenten vaak letterlijk een mengsel is van restjes, zit er in eetbare marihuanaproducten vaak cannabis uit vele verschillende planten. Dit betekent echter niet meteen dat de high ook anders is. Zodra de THC uit de olie gehaald wordt, zijn de verschillen in de rookbare varianten vanuit wetenschappelijk perspectief onmogelijk traceerbaar. Aangezien de marihuanamarkt steeds verfijnder wordt, zou dit in de toekomst kunnen veranderen. Voorlopig is dit nog niet het geval en weet dan ook dat de THC die in die verrukkelijke brownie of chocoladereep zit waarschijnlijk is samengesteld uit verschillende typen planten.