Hoe voorkom je lange en gestrekte cannabiszaailingen?

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe voorkom je lange en gestrekte cannabiszaailingen?

Lange, gestrekte zaailingen met weinig blaadjes zijn vaak een teken van een gebrek aan licht. In dit artikel laten we je zien hoe je omgaat met gestrekte cannabiszaailingen.

Zijn je zaailingen sliertig, met een lang steeltje en slechts enkele blaadjes? Dat gebeurt wel vaker, maar als je geen actie onderneemt, kunnen ze doodgaan. Gelukkig is het makkelijk om er wat aan te doen.

WAT IS DE OORZAAK VAN GESTREKTE CANNABISZAAILINGEN?

Cannabiszaailingen krijgen lange, gestrekte steeltjes als ze te weinig licht ontvangen. Ze proberen aan meer licht te komen en te groeien; daarbij gaat alle energie naar het ontwikkelen van een lang steeltje, in plaats van naar de blaadjes. Dit is een natuurlijk overlevingsmechanisme dat de plant in de natuur helpt groter te worden dan omringende planten om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen.

Gestrekte zaailingen zijn een veelvoorkomend probleem bij beginnende kwekers. Er is veel online-informatie waarbij telers aangemoedigd worden hun zaden na het kiemen en planten in het donker te zetten om de wortelgroei te stimuleren. Jammer genoeg krijgen de zaailingen daardoor doorgaans last van lichtgebrek, waardoor ze onmiddellijk gaan strekken.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van gestrekte zaailingen is het gebruik van verkeerde kweeklampen. Veel kwekers zetten ze op een afstandje onder reguliere lampen om het hoge wattage te compenseren. Dat heeft tot gevolg dat de zaailingen een gebrek aan licht krijgen en gaan strekken.

HOE FIKS JE DIT?

Als je constateert dat je zaailingen lang en gestrekt groeien, zou je direct actie moeten ondernemen. Wanneer je er vroeg bij bent, kun je vaak voorkomen dat je planten ernstige schade oplopen. Ben je echter te laat, dan leggen ze soms het loodje wegens lichtgebrek.

Om te beginnen, zou je de planten moeten helpen weer rechtop te staan. Dat doe je door ze aan een satéstokje te binden, al is het beter om ze te verplanten in diepere potgrond, waarbij er nog maar 3-4cm uit de bodem piept.

Vervolgens zou je het lichtprobleem aan moeten pakken. De beste oplossing is door de cannabiszaailingen 5-7cm onder spaarlampen van 40W te positioneren. Eén zo'n spaarlamp genereert voldoende licht voor plusminus 3-4 zaailingen. Houd de plantjes wel in de gaten en pas op dat ze niet te dicht bij de lichtbron komen. Dat is vragen om licht- en hittestress.

Nadat je de lampen hebt gepositioneerd, zouden je zaailingen dikker, bossiger gebladerte moeten gaan ontwikkelen. Na een paar weken krijgen ze als het goed is normale wietblaadjes, waarna het mogelijk is over te schakelen op sterkere kweeklampen om je planten te ondersteunen tijdens de groeiperiode.

Fiks Je Cannabis Zaailingen

EXTRA ADVIEZEN VOOR GEZONDE ZAAILINGEN

• Geef nooit teveel water. Slappe gele bladeren en futloze steeltjes zijn een signaal dat je zaailingen teveel vocht krijgen. Vergeet niet dat de plantjes nog kleine worteltjes hebben; die verzuipen in kletsnatte aarde. De grond zou vochtig moeten zijn, maar niet zeiknat.

• Voorkom teveel warmte/licht. Zaailingen zijn hypergevoelig en teveel licht is soms net zo schadelijk als te weinig. Verbrande, gekreukelde en naar boven omgekrulde bladeren zijn een klassiek voorbeeld van plantjes die aan teveel licht/warmte blootgesteld worden. Volg de hierboven vermelde instructies om te voorkomen dat je kleine dames last van lichtstress krijgen.

• Voorkom verbranding door voedingsstoffen. Zaailingen gaan soms snel dood als ze teveel nutriënten krijgen. Als je twijfelt, geef ze dan geen voeding tot ze in de groeiperiode zijn en een paar herkenbare wietblaadjes hebben.

NEEM AFSCHEID VAN LANGE, GESTREKTE CANNABISZAAILINGEN

Een gebrek aan adequaat licht is de hoofdoorzaak van lange, gestrekte cannabiszaailingen. Zorg er na het kiemproces van je zaden voor dat je zaailingen genoeg geschikt licht krijgen, zodat ze gezond groeien en gezonde bladeren ontwikkelen. Door deze tip op te volgen, alsmede de andere die we in dit artikel vermeld hebben, is het mogelijk florerende plantjes te krijgen van het gewenste formaat - keer op keer!

Cannabis Seedlings