Een gids over cannabis concentraten voor beginners.

Published :
Categories : Cannabisrecepten

Een gids over cannabis concentraten voor beginners.

Er zijn veel cannabis concentraten verkrijgbaar en voor een beginner kan dit best intimiderend zijn. We hebben een gids samengesteld met diverse concentraten en leggen uit wat de verschillen zijn.

De wereld van cannabis is complex, of het nu om de verschillende consumptiemethoden gaat of de diverse chemicaliën die nodig zijn tijdens het groeistadium. De wereld van cannabis concentraten is niet anders het kan best intimiderend zijn om je er een weg doorheen te banen. Deze simpele gids legt alles uit wat je moet weten over deze veelzijdige vorm van cannabis en we gaan dieper in op de verschillende typen concentraten op de huidige markt. Hoewel we niet uitweiden over de specifieke chemische formules met een verdeling van de cannabinoïden, geven we wel suggesties voor de toepassingen van elk concentraat en de theorie achter de productie.

Als we concentraat zeggen, hebben we het niet over Heisenberg niveaus van THC in je typische gedroogde wiet. Simpel gezegd, is een concentraat het resultaat van een splitsing van de cannabinoïden uit de plantenmaterie, vaak via kunstmatige middelen, waardoor de dichtheid wordt verhoogd.

Er is een cannabis concentraat dat al duizenden jaren op de markt is: Hasj, een hoeksteen van cannabis waar we allemaal bekend mee zijn. Tegenwoordig is het productieproces veel geavanceerder en draait het vaak om het gebruik van op oplosmiddel gebaseerde extractie methoden, waarbij de essentiële oliën uit de plantenmaterie worden gehaald en gebonden aan de gebruikte oplosmiddelen. Uiteindelijk kunnen concentraten worden verdeeld in twee kampen: Mechanisch en oplosmiddel gebaseerd.  

Het simpele verschil tussen de twee is dat mechanische concentraten een lichamelijk proces vereisen, zonder het gebruik van enige oplosmiddelen om de cannabinoïden te onttrekken, terwijl bij de andere concentraten een oplosmiddel wordt gebruikt, waarna de stof wordt gezuiverd of gefilterd voor gebruik.

MECHANISCHE CONCENTRATEN

Kief


KiefEen van de simpelste vormen van een concentraat. Het draait hier eigenlijk om het zeven van de droge cannabis door een fijn gaas. Hoe fijner het gaas, hoe hoger de kwaliteit van het poeder. Klinkt simpel genoeg toch? Het THC niveau in Kief kan enorm variëren, waardoor het een reputatie heeft als concentraat van matige kwaliteit. Tenzij je het zelf maakt, kan het ook moeilijk te vinden zijn, zeker vergeleken met de nieuwere extracten, gebaseerd op oplosmiddelen. Maar als het door de juiste handen wordt geproduceerd, kan het in afgewerkte vorm extreem smakelijk zijn.

Hasj


HasjLaten we eens terugreizen in de tijd en kijken naar een aantal andere mechanische concentraat vormen. Weet je die hoeksteen van de cannabis nog? Nou, de eerste hasj werd gemaakt door simpelweg de vingers of handen tegen elkaar te wrijven na het verwerken of trimmen van vochtige cannabis planten, waarbij de trichomen tot een bal werden gerold. Deze kleverige hars is vaak donker en verkleurd, vanwege aarde en plantenmateriaal dat van de cannabis afkomstig is. Dit is bekend als vinger/schaar hasj.

Met het verstrijken van de jaren, werd het proces meer geavanceerd. Het principe is echter gelijk: Neem kief en pers dit samen in blokken hasj. In tegenstelling tot de "vinger hasj" wordt dit echter hygiënisch en met precisie uitgevoerd, wat resulteert in een meer zuiver concentraat van een hogere kwaliteit. Ook wordt vaak hitte gebruikt, wat resulteert in een stof met een andere textuur, smaak en gevoel, vergeleken met de kief waar het van gemaakt is.

Rosin


RosinRosin is redelijk nieuw op de markt en als je weet wat het is, ben je de beste van dit klasje. Rosin is uniek, want er is niets meer nodig dan een stijltang, bakpapier en wat ouderwets hard werken. Gebruik wat van je geliefde Northern Lights XL, of een willekeurige andere soort, plaats de toppen tussen het bakpapier en voeg hitte en druk toe met de stijltang. Hierdoor worden essentiële oliën en cannabinoïden uit de cannabis verwijderd. Het resultaat is een gouden shatter of olie-achtig extract die in uiterlijk overeenkomt met hoogwaardige BHO. Hoewel het een nieuw product is, wordt gemeld dat het qua THC net zo krachtig zou kunnen zijn als haar dubbelganger, met aanzienlijk minder moeite.

OP OPLOSMIDDEL GEBASEERDE CONCENTRATEN

Water Hash


Water HashDit product is ook wel bekend als bubble hash, ice wax of full melt en het is het eindproduct van een extractie met ijswater. Water Hash is een extreem schoon en veilig concentraat en behoort tot de krachtigste soorten onder de op oplosmiddel gebaseerde concentraten, mits de toppen, verzorging en technieken optimaal zijn. Het productieproces komt overeen met de productie van Kief, maar er worden droge of vers ingevroren cannabis planten gemengd met koud water en ijs. De trichomen worden breekbaar door de koude temperaturen en breken af. Vervolgens wordt een serie met gazen zakken gebruikt om plantenmateriaal en onzuiverheden te verwijderen.

Butaan Hasj Olie


Butaan Hasj OlieButaan Hasj Olie is enorm krachtig en het is een populaire keuze onder de cannabis concentraten. De cannabis wordt samengeperst in een extractiebuis, waarna butaan erdoorheen wordt gedwongen, zodat dit zich aan de cannabinoïden kan binden. In theorie klinkt dit simpel, maar het maken van BHO kan behoorlijk gevaarlijk zijn vanwege de ontvlambare aard. Uiteindelijk hoeft alleen de butaan weer verwijderd te worden, zodat het veilig kan worden geconsumeerd. Meestal gebeurt dit via een vacuüm terwijl hitte wordt toegediend. Het resultaat van dit proces kan variëren van een dikke wax tot een breekbare glasachtige substantie, ook wel bekend als shatter; dit hangt allemaal af van de kwaliteit van de wiet en de vaardigheden/intenties van de persoon die het maakt. Vanwege de enorme hoeveelheid THC, wordt BHO voornamelijk medicinaal gebruikt om chronische pijn en andere meedogenloze aandoeningen te behandelen.

Co2 Olie


Co2 OlieCo2 extractie is een aantrekkelijke methode om cannabinoïden te onttrekken, omdat er geen chemische oplosmiddelen worden gebruikt die het concentraat kunnen aantasten als deze niet correct worden verwijderd. Het nadeel is dat er veel geld, specialistische laboratorium apparatuur en gespecialiseerde kennis voor nodig is om het op grote schaal te kunnen produceren. Kooldioxide wordt onder hoge druk samengeperst totdat iets ontstaat wat bekend is als een "superkritische vloeistof". In dit stadium kunnen essentiële oliën uit de plantenmaterie worden onttrokken, waardoor er een oranje gekleurde olie achterblijft met een THC gehalte variërend van 50 tot 90 procent.

Cannaboter


CannaboterGordon Ramsay kan hier een puntje aan zuigen. Bij het gebruiken van dit concentraat komt geen gevloek en getier kijken. Dit is een van de veiligste beschikbare extracten en het proces erachter is enorm eenvoudig. De vetten in de boter binden zich simpelweg aan de cananbinoïden. Ideaal voor gebruik in voedsel en bijkomend voordeel is dat het kan worden ingevroren en bewaard zonder aan kracht te verliezen. Als je overweegt dat oraal ingenomen cannabis tot wel 4 keer krachtiger kan zijn, vanwege de manier waarop het lichaam THC verwerkt, wordt dit een ongelooflijk aantrekkelijk en veelzijdig cannabis concentraat.

Live Resin


Live ResinJe beschouwt jezelf als een echte liefhebber van concentraten? Nou, deze nieuwe trend in de wereld van cannabis concentraten is extreem populair. Uiteindelijk is het nog steeds een vorm van Butaan Hasj Olie, maar de extractie methode zorgt voor de Live Resin titel. Het verschil tussen de populaire BHO en Live Resin zit hem in de afgegeven smaken en aroma's. BHO is gemaakt met gedroogde en uitgeharde cannabis planten, terwijl deze nieuwe en trendy tegenhanger gemaakt is met verse, snel ingevroren cannabis. Het sleutelwoord is hier "terpenen" of meer specifiek "monoterpenen". Het gebruik van vers ingevroren cannabis planten zorgt ervoor dat meer organische stoffen, of monoterpenen, bewaard blijven, die verantwoordelijk zijn voor de smaken en aroma's waar cannabis gebruikers zo dol op zijn. Dankzij deze eigenschappen is dit nieuwe concentraat enorm populair geworden, vergeleken met meer standaard concentraten, ondanks de hoge prijs per gram.