Cannabis in Noord-Korea

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Cannabis in Noord-Korea

Een kort artikel over cannabis in Noord-Korea waarbij we dieper ingaan op de geschiedenis, het hedendaagse gebruik en de regelgeving. Blijkbaar is niet alles slecht in de deelstaat Noord-Korea.

NOORD-KOREA

Noord-Korea, of officieel de Democratische Volksrepubliek Korea, heeft betrekking op het noordelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Het werd gevormd in 1948, in de periode na de Tweede Wereldoorlog, die bekend stond als de Koude Oorlog. Het land wordt sindsdien geregeerd door de Kim Dynastie en de meest recente en huidige leider, of beter gezegd Opperste Leider, is Kim Jong-Un, een bekende internetberoemdheid. Het land beschrijft zichzelf officieel als een zelfstandige socialistische staat, maar westerse critici beschouwen het echter als een totalitaire dictatuur. Als het gaat om ontwikkeling en leefomstandigheden, loopt Noord-Korea nog erg achter op Zuid-Korea, omdat ze te maken hebben met sancties als gevolg van de onveranderlijke aard van hun buitenlandse en lokale beleid.

Als het gaat om het wonen in Noord-Korea, weet de westerse wereld bijna niets. Het land zelf is afgesloten en hun wetten en beleid worden niet openbaar gemaakt. Hoewel er mensen zijn die het land mochten bezoeken, kunnen hun getuigenissen niet als 100% waarheid worden beschouwd. Mensen die Noord-Korea bezoeken, doen dit als onderdeel van georganiseerde toeristenreizen en wat ze op deze reizen zien, wordt zwaar gecensureerd om het gewenste effect achter te laten. Gezien het feit dat volledige manipulatie nooit mogelijk is en er een compleet gebrek is aan andere belangrijke informatie, zullen we ons artikel baseren op deze getuigenissen.

DE GESCHIEDENIS VAN CANNABIS IN KOREA

De cannabisplant is al lang aanwezig op en rond het Koreaanse schiereiland, met ondersteunend bewijs onder andere uit handelsverslagen tussen China, Korea en Japan. Archeologisch bewijs uit Noord-Korea in de moderne tijd is schaars, vanwege de gesloten aard van de overheid en het gebrek aan beschikbare bronnen voor zulke onderzoeken. Na het vergelijken van bevindingen in China en Japan, wordt aangenomen dat hennep reeds in 5000vC. werd geïntroduceerd.

Er zijn diverse archeologische vondsten gedaan op het Koreaanse schiereiland die aangeven dat cannabis als materiaal werd gebruikt voor textiel, samen met zijderupsen. Omdat de oogst van essentieel belang was binnen een dergelijke vroege agrarische beschaving, is het heel normaal dat er goden aan verbonden werden. Magu is een Koreaanse cannabis godheid, afkomstig uit China. Ma betekent cannabis en gu betekent meisje. De cannabisplant stond hoog in aanzien, vanwege het feit dat er hoogwaardig papier van werd gemaakt en dit papier was later vrij waardevol binnen de Boeddhistische cultuur.

INDUSTRIËLE HENNEP

In de jaren '60, toen Noord-Korea onder leiding stond van Kim Il-Sung, werd het land opgeschud door een sterke economische crisis. Toen werd de fundering voor de hennepindustrie van het land gelegd. Het bergachtige noorden werd het zwaarst getroffen door de crisis. Om lokale zelfvoorziening te bereiken, werden diverse regels opgelegd om koude bestendige gewassen te produceren. Deze gewassen waren hennep, lijnzaad en sesam en elke provincie moest tenminste 300 hectare van de gegeven gewassen verbouwen. Industrialisatie vond ook plaats omdat oliefabrieken in elke agrarische provincie werden gebouwd. Hoewel dit mogelijk goed bedoeld was, werden de maatregelen slecht uitgevoerd en dit, in combinatie met andere politieke en natuurlijke factoren, leidde tot een landelijke hongersnood in de jaren '90.

Tegenwoordig is het feitelijk bekend dat Noord-Korea grote hoeveelheden hennep verbouwt en een ontwikkelende industrie heeft, gebaseerd op hennep producten. De noordelijke delen van het land, die grenzen aan China, zijn gevuld met hennep boerderijen en zijn de spil van de industrie in het land.

Hoewel de laatste officiële cijfers Noord-Korea op een derde plaats zetten als het gaat om de hennepproductie op de wereld, net na Spanje en China, zijn er onofficiële verslagen van de industriegroei. Als de rapporten kunnen worden vertrouwd, is Noord-Korea hard op weg de grootste producent van hennep op de wereld te worden.

Er zijn ook recente verslagen waar de Noord-Koreaanse regering met geweld hennepzakken in beslag neemt van de boeren in het noorden, waarbij een forse heffing van drie hennepzakken per persoon wordt gerekend. De zakken zouden voor militaire doelen worden gebruikt. Zulke acties hebben wederom inzicht geboden de totalitaire aard van het Noord-Koreaanse regime en wekken twijfels op over de omvang en kwaliteit van hun hennepindustrie.

Hennep heeft daarentegen ook een rol gespeeld als bemiddelaar tussen Noord- en Zuid-Korea. De Andong Hennep Textile Company in Zuid-Korea en de Saebyol General Trading Company in Noord-Korea gingen een samenwerkingsverband aan en werden Pyongyang Andong Hennep Textiles, het eerste zakelijke samenwerkingsverband tussen noord en zuid sinds de Koreaanse oorlog en de verdeling tussen Noord- en Zuid-Korea, die de deuren opende in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Opgemerkt moet worden dat de onderneming grote verliezen leed dankzij de opgelegde sancties aan Noord-Korea.

DAGELIJKS CANNABISGEBRUIK

Hoewel de productie van hennep steeds meer geaccepteerd wordt binnen de westerse wereld, staat de wet en het volk meestal niet zo open voor andere cannabis soorten die een meer THC-rijke hars produceren.

Dit is precies waarom de houding van Noord-Korea ten opzichte van cannabis je waarschijnlijk zal verrassen. Volgens meerdere verslagen van deserteurs, bezoekers en onderzoekers, heeft Noord-Korea ofwel geen wetten die de verkoop en consumptie van cannabis verbieden, of ze handhaven ze niet. Hier moet wel worden vermeld dat Noord-Korea, als lid van de Verenigde Naties, wetten zou moeten hebben die het gebruik van zulke stoffen verbieden.

In sommige verslagen, van diegenen die het geluk hadden de Democratische Volksrepubliek Korea te bezoeken, wordt gemeld dat het kopen van cannabis gemakkelijk en goedkoop is. Ook wordt gezegd dat het gebruik van cannabis overal wordt geaccepteerd en dat het helemaal prima is zowel binnen als buiten een joint op te steken. Hoewel het gebruik van cannabis door een aantal toeristen niet de legaliteit garandeert, biedt het wel een interessant inzicht.

Er wordt beweerd dat de cannabis plant zo verspreid is in Noord-Korea dat ze overal in het wild groeit. Maar er moet wel worden opgemerkt dat deze cannabis soorten waarschijnlijk hennepsoorten zijn, waarvan bekend is dat ze er in overvloed groeien, zeker als je hoort dat mensen, die de Noord-Koreaanse cannabis hebben geprobeerd, aangeven dat het weinig tot geen effect had. Dit sluit aan met de lage hoeveelheid THC, meestal minder dan 1%, die in hennep worden gevonden.

Aan de andere kant beweren sommigen dat cannabis, buiten de boerderijen en in het wild, ook in tuinen wordt gekweekt. Een cannabissoort, ook bekend als "yoksam", wordt door de Noord-Koreanen geconsumeerd als vervanging voor de duurdere tabak en het wordt het meest gebruikt door de arbeidersklasse. Gezegd wordt dat "yoksam" wordt gebruikt als een manier om te ontspannen na een lange werkdag en dat het helpt bij spierpijn en soortgelijke aandoeningen. Zulke effecten wijken af van waar hennep om bekend staat en het verhaal suggereert dat er ook andere cannabis soorten worden gebruikt.

Waarom zouden we eigenlijk verrast moeten zijn als Noord-Koreanen cannabis gebruiken? Het stigma over cannabis, dat in de westerse maatschappij bestaat, is een culturele, hoewel het ook door de wet wordt gehandhaafd. Een ding is duidelijk: Het zijn financiële belangen en overheidsregimes die wetten en, in sommige gevallen, zelfs meningen vormen, wat behoorlijk duidelijk is als om cannabis gaat. Als het Noord-Koreaanse volk de laatste 70 jaar is gemanipuleerd door het totalitaire regime, kan het zo toch ook mogelijk zijn dat de westerse wereld net zo gemanipuleerd is als het om cannabis gaat?