Teel eenvoudig en succesvol wiet in een zelfgebouwde kas

Published :

Teel eenvoudig en succesvol wiet in een zelfgebouwde kas

Het bouwen van en kweken in een kas is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Lees verder en ontdek de voordelen ervan, plus de ideale configuratie voor jouw kweekkas!

Een kweekkas combineert de beste eigenschappen van de binnen- en buitenteelt van cannabis. Het bouwen van je eigen kas hoeft daarbij geen lastige of dure onderneming te zijn. Een eenvoudige kweekkas kost niet veel en je hebt alleen genoeg ruimte nodig in je tuin of op je balkon. Dan kan ook jij cannabis gaan kweken als een pro. Lees verder en ontdek hoe je gemakkelijk en succesvol wiet teelt in je eigen kas!

DE VOORDELEN VAN CANNABIS IN EEN KAS KWEKEN

Voor veel kwekers is een kas een simpeler en praktischer alternatief voor een kweekruimte binnen. Het biedt daarbij alle voordelen van buitenteelt, zoals natuurlijk zonlicht. Tegelijkertijd beschermt het je planten tegen de elementen, insecten en dieren.

Voor kwekers in koudere delen van de wereld kan een kas ook een langer kweekseizoen betekenen. Zo kun je je zaden eerder in het seizoen zaaien en, indien nodig, de planten ook later oogsten. Daarnaast hoef je je minder zorgen te maken over koude temperaturen en regen. Je beschikt tevens over de optie om je kas te verwarmen of verkoelen. Zo biedt een kweekkas de ideale omstandigheden om wiet van topkwaliteit te kweken, vergelijkbaar met die van kwekers in warme klimaten.

Een kas beschermt niet alleen tegen wind, regen en vorst, maar heeft ook talloze andere voordelen. Zo kun je de kweekkas uitrusten met kunstlicht om de voordelen van kweeklampen te combineren met natuurlijk zonlicht. Op die manier kun je de groei- en bloeifase van de plant sturen, net zoals bij binnenteelt. Een kleine kas op je balkon of terras is bovendien een goede manier om binnen verdachte geurtjes en geluiden te voorkomen.

Grow Cannabis in Greenhouse

WELKE SOORTEN CANNABIS KUN JE IN EEN KAS KWEKEN?

Allerlei soorten cannabis kun je met succes in een kas kweken. Hier zijn wat specifieke kenmerken van autoflowers versus fotoperiodieke planten.

• Het kweken van autoflowering cannabis

Laten we beginnen met autoflowering cannabis. De eigenschappen die autoflowers populair maken onder binnenkwekers zijn grotendeels ook van toepassing op kastelers. Hieronder vallen hun compacte formaat, vlugge groei en uiteraard hun mogelijkheid om te bloeien op basis van leeftijd in plaats van een lichtcyclus.

Qua formaat komen autoflowers vaak niet boven de 1m uit. Sommige cultivars worden slechts 50cm. Dat maakt ze ideaal voor kleinere kassen, bijvoorbeeld op een balkon. Bovendien vinden sommige kwekers het fijn om meerdere autoflowers in een relatief kleine ruimte te zetten. Zo kunnen ze de opbrengst verhogen.

De korte levenscyclus van autoflowers is een ander groot voordeel voor allerlei soorten kwekers. Gemiddeld doen ze er vanaf zaad 60-70 dagen over tot de oogst. Dit is extreem kort in vergelijking met gefeminiseerde fotoperiodieke soorten, die vaak alleen al zolang bloeien. In een kas kunnen kwekers hiermee meerdere oogsten per jaar en seizoen binnenhalen.

Dan de lichtcyclus. In dat opzicht kunnen kwekers in feite op elk moment van het jaar autoflowers planten. Tenminste, mits er voldoende kunstmatig licht is om robuuste groei te bevorderen.

• Het kweken van gefeminiseerde (fotoperiodieke) cannabis

Wanneer je gefeminiseerde fotoperiodieke soorten kweekt, kun je ervoor kiezen om uitsluitend natuurlijk zonlicht te gebruiken. Ook kun je dit aanvullen met kunstlicht. Kweek je met enkel natuurlijk zonlicht? Dan dienen je planten het reguliere schema voor buitenteelt te volgen. Aan het eind van de zomer beginnen ze met bloeien. Ergens in de herfst kun je vervolgens oogsten. De gecontroleerde omstandigheden van een kas maken het gelukkig mogelijk om ze tot later in de herfst te laten bloeien. Met name voor kwekers van sativa’s is dit een groot voordeel.

Door je teelt aan te vullen met kunstlicht, kun je, indien gewenst, echter afwijken van het buitenseizoen. In plaats daarvan kun je een ideaal zonlicht/kweeklamp-schema uitkienen. Zo kun je de gratis kracht van de zon benutten en profiteren van de controle die kweeklampen bieden.

HOE GROOT KUNNEN WIETPLANTEN IN EEN KAS WORDEN?

Onder ideale omstandigheden kunnen planten in een kas in principe net zo groot worden als buiten. Het is niet ongebruikelijk voor kaskwekers om monsters van 2-3m hoog te oogsten of zelfs nog grotere. Uiteraard is dit afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en welk formaat plant je wenst. Ook als de ruimte niet hoog is, kun je nog steeds sativa’s of andere slungelige soorten kweken met trainingstechnieken. Eenvoudige LST kan bijvoorbeeld de verticale groei beperken. En technieken als toppen helpen de opbrengst te verhogen door de apicale dominantie te doorbreken. Ook kun je de hoogte in toom houden door de vegetatieve fase over te slaan en direct de bloei te starten.

HET PLANNEN EN BOUWEN VAN EEN KAS: WAT TE OVERWEGEN?

Je kunt kassen in vrijwel alle formaten bouwen en kopen; van simpele minikasjes tot op maat gemaakte, volwaardige uitbreidingen van je huis. Er zijn exemplaren van transparante PVC-platen op een metalen of houten frame, andere bestaan uit een beplating van polycarbonaat kunststof en weer andere modellen zijn gemaakt van glas. Sommige kassen zijn zo ontworpen dat ze tegen een muur van je huis te plaatsen zijn. De warmte van het huis houdt zo de kas op temperatuur.

Een eenvoudige inloopkas met een metalen frame, stevige PVC-beplating en een ingang met ritssluiting hoeft niet veel te kosten. Als je budget beperkt is en je geen kas wilt bouwen, zijn deze kassen prima.

WAT IS EEN GOEDE LOCATIE VOOR EEN KAS?

Waar je de kas plaatst, is om meerdere redenen zeer belangrijk:

Natural Sunlight• Natuurlijk zonlicht

De locatie van je kas bepaalt uiteindelijk hoeveel zonlicht je planten ontvangen. Vanzelfsprekend wil je deze dus niet achter je huis in het noordelijke deel van je tuin plaatsen waar geen zon komt. De beste locatie is aan de zuidelijke of zuidoostelijke kant van je huis.

Shaded Area• Schaduwrijke plek

Woon je echter in een heet en zonnig klimaat, zoals een mediterraan land? Dan kun je je kas wellicht het best op een schaduwrijke plek zetten. Ook wanneer je voornamelijk kunstlicht wilt gebruiken, is de locatie ten opzichte van de zon minder belangrijk.

Electricity• Elektriciteit

Het is echter wel handig een stopcontact in de buurt te hebben, wanneer je je kas wilt uitrusten met lampen, ventilatoren en/of een afzuigsysteem.

Water and drainage• Water en afvoer

Een ander belangrijk punt om te overwegen: is er een watertoevoer en afvoer in de buurt? Je wilt geen emmers water naar je planten hoeven sjouwen of het water middenin je tuin moeten afvoeren. Deze beschikbaarheid is ook belangrijk als je het systeem ooit wilt automatiseren of hydroponics wilt implementeren. Bij sommige hydroponische systemen moet je de tank om de zoveel weken verversen. Staat je kas op een balkon en is er geen mogelijkheid tot het legen en vullen van het reservoir? Dan kan dit al gauw een probleem vormen.

Shelter from wind and rain• Beschut tegen wind en regen

Het is verstandig je kas op een locatie te zetten waar geen sterke wind en niet veel regen komt. Een beschutte plaats achter je huis of verborgen in je tuin of op je balkon is optimaal. Ben je van plan een kas op een minder beschutte plek te bouwen, zoals in het midden van je achtertuin? Bouw deze dan professioneel en veranker de kweekkas in de grond. Anders kan een sterke windstoot genoeg zijn om de kas omver te blazen.

CANNABIS IN EEN KAS KWEKEN MET KUNSTLICHT

Aanvullende kweeklampen zijn niet alleen uitstekend voor kastelers in gebieden met weinig zon. Ze kunnen kwekers op elke locatie van pas komen. Zo kan in zonnige klimaten een aanvullende kweeklamp je planten door de bewolkte dagen heen helpen. Woon je ergens waar het juist koel is? Dan kan een krachtige HPS-lamp bovendien bijdragen aan de juiste temperatuur.

Een ander groot voordeel van een kweeklamp in je kas is dat je het aantal lichturen kunt verhogen. Zo kun je lampen gebruiken om je fotoperiodieke planten in de groeifase 18-20 uur licht te geven als het natuurlijke daglicht veel korter duurt. Daardoor kun je het hele jaar door kweken. Daarnaast verhoogt het de opbrengst aanzienlijk.

VROEGE BLOEI MET EEN GEAUTOMATISEERD VERDUISTERINGSSYSTEEM

Naast kunstlicht kun je ook een verduisteringssysteem installeren. Zulke systemen bestaan meestal uit geautomatiseerde rolluiken of een gordijn met een timer. Ze stellen je in staat om de bloei op te wekken en bevorderen, terwijl de dagen nog lang en zonnig zijn. Met een verduisteringssysteem kun je de kortere dagen van de herfst nabootsen. Stel je planten bloot aan een lichtschema met 12 uur duisternis en 12 uur licht om de bloei te starten. Ervaren kaskwekers plannen hun licht-donkercycli op zo’n manier, dat ze het hele jaar door cannabis kunnen zaaien en oogsten!

HOUD BIJ HET BOUWEN REKENING MET WARMTE EN VOCHT

Soms levert een kas ook problemen op. Zo kan de ruimte extreem heet en vochtig worden. Dit kan tevens vrij snel gebeuren, afhankelijk van het klimaat en de positie van je bouwwerk.

Wanneer de zon in je kas schijnt, kunnen de temperaturen gevaarlijk oplopen voor je planten. In sommige gevallen groeien cannabisplanten daardoor alleen trager. Bij temperaturen van boven de 40ºC kunnen ze echter bezwijken.

Zodoende is het belangrijk dat je kas optimale ventilatie en verkoeling biedt. Ook kun je kunstlicht overwegen dat minder warmte verspreidt, zoals leds.

Wanneer je een eenvoudige kas van PVC bouwt, kun je zorgen dat de vensters tijdens de zomermaanden open kunnen. Heeft de kweekkas geen openingen? Dan kun je ook prima in het plastic snijden voor wat luchtstroming. Je kunt ook een professionelere kas bouwen met ramen die open en dicht kunnen. Sommige zijn zelfs geautomatiseerd.

Behalve de regen vormt vocht buiten zelden een probleem, omdat er meestal wel wind staat. In een kas kan vocht echter snel leiden tot een ongezonde kweekomgeving, die uitnodigend is voor schimmels en toprot.

Om je planten tevreden te houden, dient de luchtcirculatie in je kas goed te zijn. Enkele van de bovengenoemde methodes voor temperatuurregeling helpen ook om de vochtigheid in toom te houden. Je kunt tevens de deur van je kas open laten staan of, nogmaals, waar nodig gaten in de wanden snijden.

Ook een eenvoudige ventilator die lucht rond je planten blaast, voorkomt dat stilstaande, vochtige lucht zich opbouwt. Plaats tevens altijd een thermometer en hygrometer in je kas. Houd deze factoren goed in de gaten en je cannabis zal floreren!

Airflow inside a Greenhouse

WAAROM BOUW JE ZELF GEEN KAS?

Wil je de pracht en praal van buitenwiet, maar ook de controle en veiligheid van binnenteelt? Overweeg dan een kas. Met uiteenlopende materialen en methodes, bouw je op maat je eigen kas die voldoet aan jouw wensen en budget. Je kunt al voor minder dan € 100,- een inloopkas van 220 x 120cm maken met een stevig PVC-zeil op een metalen frame. Heb je je eerste cannabis vervolgens geoogst? Dan kun je altijd nog upgraden naar iets geavanceerders, om nog meer uit je planten te halen.