Mannelijke vs. vrouwelijke cannabis: Het herkennen van de verschillen

Published :
Categories : Andere onderwerpen

Mannelijke vs. vrouwelijke cannabis: Het herkennen van de verschillen

Niemand wil tijd en moeite besteden aan het kweken van cannabisplanten, om vervolgens te ontdekken dat ze zaden produceren in plaats van toppen. Weten hoe je het geslacht van een cannabisplant moet herkennen, is dus essentieel.

Cannabis is een tweehuizige plant. Dit betekent dat elke plant groeit met ofwel vrouwelijke of mannelijke voortplantingsorganen. In staat zijn het verschil te herkennen tussen de twee, is fundamentele kennis voor elke cannabis kweker, omdat het voorkomen van bestuiving van de vrouwtjes belangrijk is voor het kweken van grote, met hars beladen toppen. Wanneer cannabis wordt bestoven, ondergaat de plant diverse veranderingen in voorbereiding op de productie van zaden, die ongewenst zijn als je kweekt voor recreatief of therapeutisch gebruik. Wanneer cannabis niet wordt bestoven, zullen de hormonale veranderingen, die de plant doormaakt, ervoor zorgen dat de bloemen zolang mogelijk blijven leven, wat de oorzaak is van die gewilde, psychoactieve harsen.

GESLACHTSBEPALING VAN JE CANNABISPLANTEN

Meestal geeft een cannabisplant ruim voor de bloeiperiode begint een indicatie van het geslacht en ontwikkelt duidelijke tekenen binnen 1-3 weken na het overschakelen op een 12/12 lichtcyclus. Beide geslachten kunnen op dezelfde manier worden herkend. Verstopt achter de blad uitloper, waar de tak de steel ontmoet, zal een klein knobbeltje verschijnen. Naarmate dit verder ontwikkelt, zullen er verschillende kenmerken te zien zijn. Als je ze vroeg in de bloeiperiode herkent, kan je het geslacht bepalen en de mannelijke planten veilig verwijderen voor ze de vrouwelijke kunnen bestuiven.

Bij een mannelijke plant, zal dit uitsteeksel een subtiel gestreept steeltje worden, die eruitziet als een kleine watermeloen. Het zal een luie, dunne steel ontwikkelen naar beneden hangen, typisch voor mannelijke organen. Deze subtiele strepen worden, naarmate ze verder ontwikkelen, de naden tussen de kelkblaadjes waar de huls openspringt en lijken op een kleine, witte bloem. Bungelend aan de geopende huls vinden we meeldraden, bedekt met helmknoppen en stuifmeel. In dit stadium is het stuifmeel echter al vrijgegeven, dus het is belangrijk dat je het geslacht al vroeg kan herkennen.

Bij de vrouwelijke plant, ontvouwt dit vroege knobbeltje zich op subtiele wijze en lijkt in eerste instantie op een gebogen blad punt. Vrouwelijke planten hebben een schutblad of kelk, die eruitziet als een langgerekte traanvormige klier, gespleten in het midden, typisch voor een vrouwelijk orgaan. Vanuit deze spleet ontwikkelen twee witte of gele stampers. Deze worden over het algemeen haren genoemd en ze zijn bedekt met een heldere, kleverige hars.

GEEN FOUTEN BIJ HET KLONEN

Als je binnen kweekt, zijn deze verschillen niet zo duidelijk zichtbaar als bij een buitenproject. Een gegarandeerde manier om het geslacht van je schatjes te verzekeren, is het klonen van je plant. Markeer de klonen en de moederplanten duidelijk. Na het wortelen, schakel je over op een 12/12 lichtcyclus en laat je de natuur haar gang gaan. Als je dit zo vroeg mogelijk doet, kan je de mannetjes vervangen met meer gekloonde vrouwtjes. Als je topt, is het verstandig een tijdje te wachten na het eerste toppen, zodat er genoeg plantenmateriaal groeit om twee klonen te maken, maar ook voor de tweede keer te toppen. Met de rest van je planten, kan je de ene laten bloeien en de overige planten in de vegetatieve fase houden. Op deze manier heb je vervanging voor de mannelijke planten, indien dit nodig is. Je project komt niet ernstig in het gedrang en je hebt geen grote afname in je eindopbrengst. Liever wat kleinere plantjes, dan helemaal geen plantjes!

HERMAFRODIETEN

Soms ontwikkelt een plant zich als een hermafrodiet. Deze fysiek tweeslachtige plant zal zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Tenzij je goede ogen hebt en veel tijd, zal het verwijderen van de mannelijke delen om de kuisheid te verzekeren, een tijdrovend, vervelend klusje zijn, dus het is beter deze plant gewoon uit je ruimte te halen. Laat in de bloeiperiode zijn hermies vreselijk. Niets beschrijft de horror van het openen van je kweekruimte om een paar open bloemen te vinden op een reeds dikke, maar nog niet rijpe top. De plant denkt dat ze bestoven is en zal de hars productie verlagen in de rest van de omringende bloemenclusters en de hormonale en chemische veranderingen versnellen, die nodig zijn voor de productie van zaden.

Het inspecteren op mannelijke peulen moet tijdens de gehele bloeiperiode moeten gedaan, gewoon voor de zekerheid.

Verzekeren dat je weet wat kweekt, is een belangrijk onderdeel van het kweken van cannabis. Het vroeg herkennen van het geslacht zal jou in staat stellen elke keer prachtige toppen te produceren. Er zit genoeg stuifmeel in een enkele peul met stuifmeel om honderden planten te bestuiven. Buitenkwekers moeten dus waakzaam zijn, niet alleen om hun eigen gewas te behouden, maar ook andere gewassen op kilometers afstand. Ongeacht je situatie, is het belangrijk dat je mannelijke planten kan herkennen en verwijderen, anders eindig je met een heleboel zaden!