Kan het gebruik van marijuana lichaamsvet verminderen?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Kan het gebruik van marijuana lichaamsvet verminderen?

Een nieuwe studie bevestigd (opnieuw) dat het gebruik van marijuana bevorderend werkt bij het verlagen van het lichaamsvet door het reguleren van de stofwisseling.

Tot aan het begin van deze eeuw werd marihuana voornamelijk gebruikt om AIDS te behandelen, en in sommige gevallen kankerpatiënten. De heersende conventionele gedachte was dat marihuana mensen doet "aankomen" -zowel om mensen die geen trek hebben tot eten aan te moedigen -en vanwege de bekende eetkick, "munchies" die recreatieve gebruikers regelmatig ervaren.

Echter, meer recente studies lijken er op te wijzen dat regelmatig, dagelijks marihuanagebruik je totale Body Mass Index (of BMI) zou kunnen verlagen. Uit een nieuw onderzoek door de Universiteit van Miami, gepubliceerd in het Journal of Mental Health Policy and Economics hebben onderzoekers vastgesteld dat dagelijkse gebruikers (gemiddeld) een 3% lager percentage lichaamsvet hadden dan degenen die geen marihuana gebruikten. En, misschien wel nog intrigerender is, dat inname bij vrouwen meer effect dan bij mannen lijkt te hebben. In the study hebben de onderzoekers 13.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 26 jaar onderzocht. Zes jaar later was er een vervolgonderzoek. Vrouwen hadden over het algemeen een 3,1% lagere BMI. De mannelijke gebruikers hadden een 2,7% lagere BMI.

Hoe kan dat het geval zijn?

MARIHUANA IS PIJNSTILLEND

De eerste reden zou kunnen zijn dat marihuanagebruikers die de drug als pijnstiller toepassen daadwerkelijk gemotiveerd worden om op te staan en zich voort te bewegen, zo niet, regelmatig oefeningen te doen. Niet mobiel zijn is een van de grootste oorzaken van allerlei aandoeningen -obesitas is er daar één van. Marihuana-gebruikers hebben inderdaad minder overgewicht dan niet-rokers. Een Amerikaanse studie heeft in 2011 aangetoond dat 22% van de niet-rokers overgewicht hebben vergeleken met 14% van de rokers.

Er begint ook bewijs naar voren te komen dat marihuana-gebruik, speciaal onder hardlopers, de prestatie verbeterd (gedeeltelijk omdat het de pijn onderdrukt) en de zogenaamde "natuurlijke high", veroorzaakt door het endorfine systeem van het lichaam, versterkt.

Het zou kunnen zijn dat de cannabinoïde niet alleen de pijn verdrijft maar ook andere chemicaliën in de hersenen stimuleert die de "euforie" veroorzaakt die door recreatieve rokers beschreven wordt. De "euforie" zou in feite slechts de reactie van het lichaam kunnen zijn die natuurlijke endorfines en chemicaliën doet vrijkomen die niet anders kunnen dan mensen zich goed doen voelen.

MARIHUANA HELPT BIJ HET VERLAGEN VAN DE BLOEDDRUK & SUIKERSPIEGEL

Er zijn nog meer studies die claimen dat marihuana zowel de bloeddruk als de bloedsuikerspiegel verlaagt. Het medisch onderzoek naar wiet en diabetes en andere aandoeningen staat nog in de kinderschoenen. Echter, het verlagen zou ook van invloed zijn of kunnen zijn op de bereidheid of het vermogen van iemand om actiever te zijn. In een studie die in 2013 in The American Journal of Medicine werd gepubliceerd wordt ook gesteld dat marihuana daadwerkelijk bij de aanmaak van insuline in het lichaam helpt, dan wel manipuleert, en aldus voor een verbeterde stofwisseling zorgt.

MARIHUANA HELPT BIJ DEPRESSIE

Het zou ook zo kunnen zijn dat marihuanagebruikers die op de drug vertrouwen bij zogenaamde psychische stoornissen (zoals depressie) anders eten. Depressieve mensen zijn geneigd meer alcohol te nuttigen, meer voedsel met veel (slechte) koolhydraten te eten en voedsel als steunmiddel zien. Als ze marihuana roken zou de drug hen beter kunnen doen voelen zodat ze zich op gezondere voeding en een betere levensstijl zouden kunnen richten.
Verder helpt de drug ook duidelijk bij het onderdrukken van angst. "Dwangmatig eten" is vaak een symptoom van zowel depressie als angst. Door op allebei invloed te hebben zou de drug ook de drang kunnen stoppen om een ander middel tot zich te nemen -in dit geval voedsel.

HET VERBAND TUSSEN PIJN EN DEPRESSIE

Een van de meer fascinerende zaken betreffende het endocannabinoïde-systeem van het lichaam is dat het blijkbaar als regelaar functioneert. Dat is blijkbaar een van de redenen dat er bijna in elk lichaamsdeel cannabinoïde-receptoren aangetroffen worden. Verder, omdat pijn en depressie via dezelfde banen door het lichaam geleid worden zou het kunnen zijn dat cannabinoïden op zichzelf als afweerschild of beschermer optreden en, wanneer op de juiste manier gestimuleerd, de hersenen en het lichaam kunnen "resetten" na het ervaren van pijn.

Het samenspel om iemand zich zowel lichamelijk als geestelijk beter te doen voelen zou verder strekken en een gedragsverandering bewerkstelligen -waaronder actiever zijn en gezonder eten- wat ook leidt tot gewichtsverlies of tenminste gezondere eet- en leefgewoonten.

HET ENDOCANNABINOÏDE SYSTEEM

Geen van deze bevindingen zijn bijzonder verrassend wanneer je in acht neemt wat het endocannabinoïde-systeem van het lichaam in feite is. Het is een groep van natuurlijke cannabinoïde-receptoren die zich voornamelijk in de hersenen en het gehele zenuwstelsel van alle zoogdieren bevinden. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van processen die van invloed zijn op eetlust, pijnervaring, immuniteit-reactie, humeur en geheugen. Door opname van cannabis reageren en verwerken de receptoren de drug op verscheidene manieren die wegens gebrek aan onderzoek nog steeds niet verklaard kunnen worden. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat door het voorzichtig manipuleren van de hoeveelheid en het percentage van verschillende cannabinoïden die zich in de cannabisplant bevindt mensen de natuurlijke lichaamsreacties (b.v. pijn en honger) zouden kunnen stimuleren of onderdrukken. Dit zou ook verklaren waarom mensen verschillend op de drug zelf reageren, afhankelijk van hun
stofwisseling en ook het functioneren als geheel.

VAN MARIHUANA WORDT JE NIET MAGER

Tenminste voor nu is het redelijk om aan te nemen dat marihuana geen hulpmiddel is om af te vallen. Dit gezegd hebbende, bij medisch gebruik helpt de drug overduidelijk bij het herstellen van een betere werking van de stofwisseling.