Helpt cannabis tegen migraineaanvallen?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Helpt cannabis tegen migraineaanvallen?

Migraine is een slopende vorm van hoofdpijn die soms wel dagen aanhoudt. Cannabis toont aan mogelijk effectief te zijn bij deze aandoening. Laten we eens kijken naar deze unieke en veelbelovende toepassing van de plant.

Migraine is een veelvoorkomende kwaal waar ongeveer 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 15 mannen last van heeft. Sommige mensen kampen er maar af en toe mee. Anderen worden er wel meerdere keren per maand door getroffen. Migraine manifesteert zich als matige tot ernstige hoofdpijn. Daarbij ervaar je een kloppende en pulserende sensatie aan een kant van het hoofd. Soms kenmerkt migraine zich ook door misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid.

Momenteel bestaan er geen geneesmiddelen voor deze aandoening. Om de symptomen te verminderen, krijg je vaak pijnstillers voorgeschreven. Er ligt echter wellicht een alternatieve behandeling in het verschiet. Zo zou cannabis mogelijk migraine verlichten. Ook een paar wetenschappelijke studies onderbouwen dit.

Laten we eens kijken naar de oorzaken en symptomen van deze aandoening. En wat stelt de wetenschap met betrekking tot cannabis als potentiële behandeling? Daarnaast bespreken we soorten die te gebruiken zijn als je last hebt van migraine.

WAT VEROORZAAKT MIGRAINE?

De exacte oorzaak van migraine blijft vooralsnog een mysterie. Tot dusver wijst onderzoek uit dat het ontstaat door abnormale hersenactiviteit met een kortetermijneffect op zenuwsignalen, neurotransmitters en bloedvaten in de hersenen. Bij het opkomen van migraine zakt het niveau van serotonine in het lichaam. Dit is een neurotransmitter die de stemming, de slaap en het geheugen reguleert. Deze daling leidt er mogelijk toe dat een zenuw, genaamd de nervus trigeminus, pijnsignalen gaat versturen. Het mechanisme achter deze verhoogde hersenactiviteit is niet geheel duidelijk. De aanname is echter dat genen een belangrijke rol spelen.

Naast genen, ontstaat migraine vaak ook door hormonale, emotionele, voedingsgerelateerde en omgevingsfactoren. Vrouwen zijn daarbij vatbaarder voor de kwaal dan mannen. Dat komt deels door de hormonale veranderingen tijdens de menstruatie. Schommelingen in oestrogeen veroorzaken zo’n twee dagen voor en drie dagen na de ongesteldheid regelmatig migraineklachten.

Extreme emotionele toestanden veroorzaken soms ook een verandering in de hersenactiviteit, wat resulteert in migraine. Denk hierbij aan intense gevoelens van stress, angst, spanning, depressie en opwinding. Ook fysieke klachten als vermoeidheid, nek- en schouderpijn, een jet lag, lage bloedsuikerspiegel en slaapgebrek vergroten soms de kans op migraineaanvallen.

Voedingsgerelateerde factoren, zoals dehydratatie en alcoholgebruik, maar tevens omgevingsfactoren als fel licht en harde geluiden zijn soms ook een trigger. Sommige mensen krijgen er daarnaast last van na het innemen van slaaptabletten of anticonceptiepillen.

Causes of Migraine

DE SYMPTOMEN VAN MIGRAINE

Meestal kenmerkt migraine zich door verschillende fases. Hierbij treden voor en na de hoofdaanval bepaalde symptomen op. De klachten die optreden voor de migraine noemen we “prodroom”. Deze treden vaak twee dagen van tevoren op. Hierbij gaat het om symptomen als constipatie, stemmingswisselingen en stijfheid in de nek.

De volgende fase is de migraine zelf. De hoofdpijn houdt hierbij 4-72 uur aan. De hoofdklachten zijn hoofdpijn, in combinatie met een enkelzijdig bonzend gevoel. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht. Bijkomende symptomen zijn onder andere zweten, een gebrek aan concentratie en buikpijn.

Sommige mensen hebben last van migraine met aura. Dit komt echter niet vaak voor. Een aura bestaat uit symptomen van het centrale zenuwstelsel die zich uiten in stoornissen in het zicht, zoals flitsen. Andere klachten die bij migraine met aura optreden, zijn verlies van het gezichtsvermogen, tintelingen in de ledematen en spraakproblemen.

De laatste fase van migraine noemen we “postdroom”. Deze duurt soms wel 24 uur na een migraineaanval. De symptomen van deze fase zijn onder meer verwardheid, duizeligheid en een zwak gevoel.

HELPT CANNABIS TEGEN MIGRAINE?

Cannabis gebruiken we al duizenden jaren als geneeskrachtig kruid. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van een tijdloze farmacopee. De moderne wetenschap bevestigt het potentieel van de plant bij diverse gezondheidsproblemen. Verschillende bestanddelen van cannabis, zoals de cannabinoïden THC en CBD, zijn bewezen effectief tegen vormen van pijn, angst en misselijkheid. Toevallig zijn dit allemaal symptomen die ook geassocieerd zijn met migraineaanvallen.

Er zijn talloze wetenschappelijke studies verricht om de effectiviteit van cannabis tegen migraine te onderzoeken. Zo beoordeelt een **publicatie in het blad Pharmacotherapy de effecten van medicinale wiet op de frequentie van migraineaanvallen onder een groep volwassenen.
**publicatie - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26749285

Aan deze studie namen 121 volwassenen deel, die door een arts een reguliere behandeling kregen aanbevolen, naast medicinale wiet. Het voornaamste doel: het aantal migraineaanvallen monitoren dat elke proefpersoon in een maand in combinatie met cannabisgebruik ervoer. Het gemiddelde aantal migraineaanvallen bleek van 10,4 per maand te dalen naar 4,6 per maand, een statistisch significant resultaat. De auteurs concluderen echter dat meer onderzoek nodig is om het verband te begrijpen tussen verschillende soorten en doses van het kruid en de behandeling van migraine.

Verder onderzoek, verricht door een Italiaans onderzoeksteam, onderzocht de effecten van cannabinoïden als acute behandeling voor migraine en clusterhoofdpijn. De onderzoekers moesten eerst achterhalen wat een effectieve dosis zou zijn voor de aandoening. Hierbij bleek dat minder dan 100mg van een combinatie van CBD en THC geen effect had. Een combi van 200mg van dezelfde samenstelling verminderde acute pijn echter met 55%.

Na vaststelling van de juiste dosis, gaven de wetenschappers een groep van 79 chronische migrainepatiënten 3 maanden lang ofwel een dagelijkse dosis amitriptyline, een antidepressivum tegen migraine, of een combinatie van 200mg van THC en CBD. Na deze periode kwamen de onderzoekers tot een interessante ontdekking. De formule met cannabinoïden bleek de pijnintensiteit bij migrainepatiënten namelijk met 43,5% te hebben verminderd. Echter, alleen mensen die in hun jeugd met migraine kampten, ervoeren dit. Degenen die de aandoening later in hun leven kregen, hadden geen baat bij de acute behandeling. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van cannabinoïden mogelijk een alternatief is bij migraine, maar uitsluitend voor degenen die er al van jongs af aan mee kampen.

De veronderstelling is dat dit effect het resultaat is van de manier waarop cannabinoïden het endocannabinoïdesysteem (ECS) beïnvloeden. Het ECS bestaat uit een reeks receptoren (hoofdzakelijk CB1 en CB2-receptoren) die in talloze cellen in het lichaam aanwezig zijn. Externe cannabinoïden als THC zijn in staat in te werken op deze receptoren. Dit doordat ze vrijwel dezelfde moleculaire structuur hebben als endocannabinoïden die het lichaam van nature aanmaakt. Denk hierbij aan anandamide.

In een artikel uit 2019 valt te lezen in hoeverre cannabinoïden de activiteit van signaalwegen moduleren, waarbij ze een belangrijke rol lijken te spelen bij pijnbestrijding. De klinische resultaten suggereren dat modulatie van het endocannabinoïdesysteem, met zowel endogene als exogene cannabinoïden, mogelijk helpt bij migraine.

Migraine Treatments

DE BESTE CANNABISSOORTEN TEGEN MIGRAINE

Uit huidig onderzoek komt naar voren dat cannabis in de toekomst mogelijk een effectieve behandeling voor migraine is. Veel mensen gebruiken het kruid echter al om deze aandoening te verlichten. Hieronder een aantal goede soorten om hiervoor te proberen.

White Widow XLWHITE WIDOW XL

White Widow is een van de beroemdste soorten op aarde. De naam is bij vele cannabisliefhebbers bekend en de plant is berucht om haar kracht. Zambeza heeft deze genen in handen gekregen en White Widow XL gecreëerd. Dit is een hoogproductieve variant van de soort. De plant levert een evenwichtige high op. Daarbij gaan opbeurende sativa-elementen samen met een subtiele, kalmerende lichamelijke high. Deze effecten zijn voor sommige aandoeningen therapeutisch waardevol en helpen wellicht ook tegen migraine. De aangename high gaat gepaard met kruidige, zoete en zure aroma’s. Een THC-gehalte van 18% zorgt voor een high die snel opkomt en uren duurt. Dit is een belangrijke factor, aangezien migraine soms ook lang aanhoudt.

White Widow XL groeit zowel binnen als buiten goed. Binnenshuis behouden de planten een beheersbare hoogte van 60–90cm. Daarbij leveren ze ongeveer 600g/m² op na 60 dagen bloeien. Planten worden buiten soms wel 150–200cm hoog en brengen daarbij tot 600g/plant op.

Lemon KushLEMON KUSH

Lemon Kush is een kalmerende indica-dominante variëteit, afkomstig van de oudersoorten Chemdawg, Lemon Thai en Pakistani Kush. De milde en ontspannende high is ideaal als je last hebt van migraine. Binnen een aantal minuten ontspannen de spieren en vloeit pijn deels weg. De therapeutische eigenschappen van Lemon Kush helpen mogelijk ook tegen bijkomende misselijkheid en angst. De terpenen in haar compacte en harsrijke toppen bieden aangename en stressverdrijvende aroma’s van fruit en kruiden.

Lemon Kush is een robuuste soort die gemakkelijk te kweken is. Binnen worden de planten maximaal 130cm hoog en leveren ze 450–500g/m² op. Buiten groeien ze uit tot wel 230cm en oogst je rond de 500g/plant. Ze is oogstrijp na een bloeitijd van zo’n 55 dagen.

Choco CandyCHOCO CANDY

Choco Candy is een unieke en aromatische soort die veredeld is voor een speciale eigenschap: de geur en smaak van chocola. Haar toppen hebben zelfs een bruine tint die aan de lekkernij doet denken. Naast dat ze fenomenaal smaakt, levert de 21% THC een cerebrale sativahigh op die onmiddellijke verlichting van migraine geeft. Elk hijsje is verrijkt met overheerlijke en verfrissende smaken van chocolade en fruit.

Choco Candy wordt binnen ongeveer 125cm hoog, met een opbrengst van maximaal 450g/m² na 65 dagen bloeien. Buiten wordt ze soms wel 200cm hoog en brengt ze tot 500g/plant op.

NYC DieselNYC DIESEL

NYC Diesel is een sativa-dominante dame die afstamt van Diesel, Hawaiian, Shiva en Northern Lights-genen. Een paar trekjes van een joint of bong met deze toppen biedt een euforische en opbeurende high. Dit werkt soms goed tegen de effecten van migraine op het humeur. De high straalt als het ware zonlicht in de geest en bevordert lachkicks. Daarbij verdwijnen angst en zorgen als sneeuw voor de zon. Bij het roken word je getrakteerd op smaken en aroma’s van bitter lemon en diesel.

Binnenplanten leveren tegen de 475g/m² op na een bloeiperiode van 65 dagen. Buitenplanten geven je forse opbrengsten van maximaal 650g/plant en behalen soms hoogtes van wel 190cm.