Waarom Produceert Cannabis THC?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Waarom Produceert Cannabis THC?

THC is het psychoactieve cannabinoïde wat door cannabisplanten geproduceerd wordt om de plant tegen ziektes, schadelijke insecten, hitte en UV-stralen te beschermen.

THC of Δ9-tetrahydrocannabinol is het cannabinoïde wat de cannabis jeu geeft, en het veroorzaakt, tenminste bij sommige gebruikers, de "high" die voor de euforie zorgt en tevens een belangrijke verlichting geeft voor medicinale gebruikers.

Het is één van de vele cannabinoïden die in de cannabisplant aangetroffen worden. Maar waarom precies produceert de cannabisplant nu in de eerste plaats deze wonderbaarlijke substantie?

EEN NATUURLIJK PLANTEN VERDEDIGINGSSYSTEEM

Alle cannabinoïden (inclusief THC en CBD) worden geproduceerd in klieren op het oppervlak van de bladeren, de zogenaamde trichomen. Trichomen komen niet uitsluitend bij cannabis voor, in feite hebben veel planten ze, en hun doel is over het algemeen bij beiden hetzelfde. Ze helpen de plant zich te beschermen tegen natuurlijke indringers, het weer, water en ook om bestuivers aan te trekken.

Cafeïne en nicotine produceren bijvoorbeeld ook trichomen - en net als bij cannabis treden die op als natuurlijk insectenbestrijdingsmiddel en om indringers af te schrikken.

De bloeiende toppen van de vrouwelijke cannabisplant bevatten de grootste concentraties THC, gevolgd door de bladeren, de stam en de stengels van de plant

WELKE SOORTEN TRICHOMEN BESTAAN ER OP CANNABIS?

Cannabis bevat drie soorten trichomen. De eerste zijn de bolvormige trichomen, en zijn de kleinste van de drie. Ze verschijnen op het oppervlakte van de plant. Ze zijn doorgaans 10-15 micrometer (of micron) groot (of slechts enkele cellen).

De tweede soort trichomen op cannabis zijn iets groter en hebben zowel een steeltje als een bolletje. Ze zijn veel talrijker dan de bolvormige trichomen.

De meeste en grootste van de trichomen op de cannabisplant heten gesteelde capitatum trichomen. Ze kunnen zo klein zijn als 50-100µm, kunnen met het blote oog worden waargenomen, en bevatten een steel en een stam, met daarop een groot klierhoofd. Dit klierhoofd, wat beschermd wordt door een wasachtige opperlaag, is de plek waar de meeste cannabinoïden geproduceerd worden.

Cannabis THC

EEN NATUURLIJK IMMUUNSYSTEEM VOOR WIET?

Een van de theorieën waarom cannabis THC produceert is dat het de planten zou beschermen tegen "besmetting" of ziekte. THC heeft sterke antimicrobiële eigenschappen bij mensen. Het zou kunnen zijn dat het bij de plant die het produceert hetzelfde doel dient: ze zijn het "immuunsysteem" van de plant.

Maar nu gaan we te snel. Planten met een hoger THC-gehalte hebben niet meer weerstand tegen ziekteverwekkers en plagen dan planten met minder THC.

THC ZOU DE PLANT BESCHERMEN TEGEN ULTRAVIOLET LICHT

Een ander antwoord zou kunnen zijn dat THC (als een bepaalde cannabinoïde), de plant zou kunnen beschermen tegen het opnemen van te veel ultraviolet licht. Een recente studie van de Universiteit van Maryland heeft een reeks van cannabisplanten uit alle hoeken van de wereld aan UVB-stralen blootgesteld. De studie concludeerde dat planten die aan dit soort licht werden blootgesteld meer THC produceerden dan de planten die niet blootgesteld werden.

Cannabisplanten gedijen goed op open plaatsen met veel direct licht - ofwel van de zon of van kweeklampen.

WANNEER PRODUCEERT EEN PLANT THC?

De synthese van cannabinoïden begint als planten de bloeiperiode bereiken. Terwijl ze bloemen maken beginnen trichomen-cellen in het klierhoofd te metaboliseren en dat wordt de THC. Trichomen laten zien of ze rijp zijn door van kleur te veranderen - variërend van kleurloos en helder, tot melkachtig wit en vervolgens amberkleurig. Deze kleurverandering is een indicator om te zien wanneer de plant klaar is om te oogsten.

Dat gezegd hebbende, niet alle cannabis-variëteiten zijn hetzelfde, en verschillende strains hebben trichomen die anders rijpen. Dat kan zijn als ze nog leven op het veld, of ná de oogst, trichomen zijn ook zeer teer en kunnen vernietigd of verminderd worden door ruwe behandeling, licht, hitte, lucht en tijd. Behalve dat de trichomen schade riskeren kunnen de essentiële oliën die ze ook bevatten minder krachtig worden.

Om dit te beperken is het erg belangrijk om de toppen niet te vaak aan te raken. Netjes knippen drogen en curen kan er ook toe bijdragen dat de trichomen langer levensvatbaar blijven.

VERSCHILLENDE STRAINS - VERSCHILLENDE THC-GEHALTES

Verschillende marihuanavariëteiten bevatten ook verschillende THC-gehaltes. De genetica van de planten bepalen de hoeveelheid THC die een plant kan produceren, hoewel de manier van kweken ook het THC-gehalte kan verhogen. Om hoge THC-gehaltes, en potente THC te krijgen is het belangrijk om een strain uit te kiezen die juist deze eigenschappen bezitten.

Enkele van de meer geconcentreerde (en sneller groeiende) potente strains zijn onder meer:

Super Silver Haze - Een echte gouwe ouwe, zeer geliefd in de Hollandse coffeeshops.
Super Silver Haze
Choco Candy - Een hybride die is verkregen uit een kruising van Chocolate Haze met OG Chocolate Thai, deze strain heeft een zeer bevredigende, aromatische smaak en tevens een hoog THC-gehalte van 21%.
Choco Candy
Amnesia Haze XL - Amnesia Haze heeft niet alleen een korte bloeiperiode, ze heeft ook een verrukkelijke citrussmaak.

Amnesia Haze XL