Cannabinoïden 101: Een basisgids

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Cannabinoïden 101: Een basisgids

Een kort overzicht over wat cannabinoïden zijn, hoe ze werken en de meest bekende verbindingen.

Cannabinoïden zijn chemische verbindingen die kunnen worden gevonden in de cannabisplant. Ze geven cannabis haar smaak, buzz en effect. Ze zijn de reden waarom je "high" wordt als je recreatief gebruikt, of je "beter voelt" als je ziek bent.

Ze werken door het imiteren of verbeteren van natuurlijk voorkomende verbindingen die door het menselijk lichaam worden geproduceerd om de stemming, hongergevoelens, gevoelens van pijn en het immuunsysteem te stimuleren of te reguleren. Cannabis bevat meer dan 80 cannabinoïden en de meesten zijn nog niet onderzocht. Cannabinoïden worden echter niet alleen in cannabisplanten gevonden.

Zogeheten "natuurlijke" cannabinoïden, of endocannabinoïden, worden door het lichaam zelf geproduceerd. Hoe de planten- en biologisch geproduceerde cannabinoïden samenwerken binnen het endocannabinoïde systeem van zoogdieren, is een onderzoeksonderwerp waar men pas net mee begonnen is.

STIMULATIE VAN CANNABINOÏDE RECEPTOREN

Na consumptie "binden" cannabinoïden zich aan de endocannabinoïden receptoren die in de meeste delen van het lichaam worden gevonden. Deze receptoren worden gezamenlijk het endocannabinoïde systeem genoemd, waarvan nu wordt aangenomen dat dit het vierde, meest belangrijke regulerende systeem is binnen het lichaam. Het endocannabinoïde systeem kan ook werken als een "master" regelgevende schakelaar, omdat het de andere belangrijke systemen in het lichaam helpt beter of meer efficiënt te functioneren.

We kennen twee types cannabinoïde receptoren in het lichaam: CB1 en CB2. CB1 receptoren worden voornamelijk gevonden in het centrale zenuwstelsel en zijn verantwoordelijk voor de bemiddeling van de effecten van cannabinoïden in de hersenen. Ze worden voornamelijk in de basale ganglia, hippocampus en cerebellum gevonden. Ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van geheugen, stemming, slaap, eetlust en pijnbestrijding, maar zijn ook belangrijk bij spiercontrole, thermoregulatie, bestrijding van misselijkheid en controle op de intra-oculaire druk. CB2 receptoren worden ook wel in de hersenen gevonden, maar bevinden zich voornamelijk in het immuunsysteem, het maag-darmstelsel en het perifere zenuwstelsel. Ze kunnen ook een rol spelen bij de celvermeerdering. CB2 receptoren worden ook in immuuncellen gevonden en helpen bij het verminderen van ontstekingen. Omdat ontsteking ook een immuunreactie is, wordt aangenomen dat het een factor is in vele ziekten en de stimulatie van CB2 receptoren kan daarom ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ziekten, zoals kanker.

Verschillende types cannabinoïden werken door de cannabinoïde receptoren in specifieke gebieden van het lichaam te stimuleren. De meest bekende en bestudeerde cannabinoïden zijn:

THC

Tetrahydrocannabinol

THC, een afkorting van Δ9-tetrahydrocannabinol, is verreweg de meest bekende en onderzochte cannabinoïde. THC zorgt voor de "high" of het psychoactieve effect bij recreatief gebruik. Het is echter ook tot nu toe de meest effectieve, bestudeerde cannabinoïde voor de behandeling van chronische pijn en spasticiteit van de spieren. Medicinaal gebruikers geven regelmatig aan dat het psychoactieve effect geleidelijk verdwijnt, met name na een tijdlang gebruik van cannabis, waarna uitsluitend symptomatische verlichting achterblijft.

CBD

Cannabidiol

Cannabidiol staat bekend als de "minder controversiële" cannabinoïde, omdat het niet psychoactief is. Het is reeds legaal in veel plaatsen waar THC dat niet is. Wanneer het medicinaal wordt gebruikt, wordt deze cannabinoïde ingezet voor de behandeling van veel aandoeningen waar ook THC voor wordt gebruikt. Omdat het echter geen high opwekt, worden ook kinderen ermee behandeld, voornamelijk diegenen met kanker en epilepsie. Het kan ook in hennep worden gevonden, in tegenstelling tot THC (hoewel verwaarloosbare hoeveelheden aanwezig zijn).

CBC

Cannabichromene

Cannabichromene is in veel gevallen verwisselbaar met CBD, maar deze stof is veel minder goed onderzocht. Naarmate meer bekend wordt over de effecten, kan het in de toekomst wellicht vaker worden ingezet dan CBD. Het wordt voornamelijk ingezet als anti-inflammatoir en schimmelwerend middel, voor de behandeling van tumoren en als een antidepressiva. Omdat het de groei van de hersenen kan stimuleren, wordt het nu onderzocht als behandeling voor Alzheimer. Het wordt uitsluitend gevonden in tropische cannabisplanten.

CBN

Cannabinol

Cannabinol wordt gecreëerd door de afbraak van THC. Als gedroogde cannabis bloemen bijvoorbeeld worden blootgesteld aan de lucht, zal het monster veel van deze cannabinoïde bevatten. Cannabis met veel CBN heeft veel toepassingen: Het wekt de eetlust op, werkt als een antibiotica en kan mogelijk ondersteunen bij de behandeling van de symptomen van degeneratieve motorische neuronen ziektes, zoals ALS (de ziekte van Lou Gehrig). Het is ook gebruikt als anti-astmatisch middel, voornamelijk vanwege de anti-inflammatoire eigenschappen, als kalmerend middel en voor de behandeling van glaucoom, omdat deze cannabinoïde spieren ontspant en effect heeft op de bloeddruk.

CBG

Cannabigerol

Cannabigerol wordt al vroeg in de groeicyclus van cannabisplanten gevonden. Het is niet psychoactief en kan, net als CBD, ook in hennep worden gevonden. Het is ontdekt dat CBG zeer effectief is als schimmelwerend middel en voor de behandeling van psoriasis (een huidaandoening). Mogelijk is CBG ook effectiever dan THC als het gaat om de behandeling van pijn. Het is ook aangetoond dat deze cannabinoïde een belangrijk effect heeft op de behandeling van tumoren en werkt als een mild anti-depressivum.

THCv

Tetrahydrocannabivarin is, net als THC, ook psychoactief, maar het heeft slechts 20% van de capaciteit om een euforisch gevoel op te wekken bij gebruikers. Onderzoek lijkt er ook op te wijzen dat THCv een aantal van de negatieve, psychoactieve effecten van THC kan verzachten. Deze cannabinoïde is effectief gebruikt als anticonvulsief middel en kan mogelijk helpen bij het afvallen omdat het lichaamsvet vermindert. THCv werkt ook als een neurobeschermend middel.

CBDv

Cannabidivarin

Cannabidivarin is een van de minder bekende cannabinoïden en is niet zo uitgebreid bestudeerd als CBD zelf. De twee cannabinoïden zijn moleculair iets verschillend, wat ook effect heeft op de werking van de verbinding. Deze cannabinoïde lijkt het meest effectief te zijn als anti-epileptisch middel en bij misselijkheid.

Δ8 THC

Deze vorm van THC heeft een "delta" minder dan de bekende THC. Hierdoor is het minder psychoactief dan de standaard THC. Mogelijk bezit het ook neuro-beschermende en angst-verlichtende eigenschappen. Het is reeds aangetoond dat het misselijkheid bestrijdt en de eetlust stimuleert.

THCa EN CBDa

Beide "a" cannabinoïden kunnen in rauwe cannabis worden gevonden. Daarom worden ze het meest gevonden in voedingsmiddelen of crèmes die op de huid worden aangebracht. Zodra THCa of CBDa wordt verwarmd, worden de verbindingen omgezet in de meer bekende vormen van deze cannabinoïden. THCa is echter niet psychoactief. Beide vormen van deze cannabinoïden worden gebruikt als anti-oxidanten, anti-inflammatoire middelen en voor het verbeteren van de intestinale en neurale functies.