Marihuana en serotonine: wat is het verband?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Marihuana en serotonine: wat is het verband?

Cannabis deelt haar naam met één neurotransmittersysteem, maar heeft ook een speciale relatie met een ander. Er is een duidelijk verband tussen het serotonine- en het endocannabinoïdesysteem. Mogelijk heeft cannabis daarbij invloed op de serotoninespiegel. Dit heeft wellicht vergaande gevolgen voor de behandeling van angst en depressies.

Misschien is het je opgevallen dat er een overlapping lijkt te zijn tussen serotonine en cannabinoïden. Beide lijken namelijk verband te houden met je geluk, stemming, opwinding en emoties. Is dit toeval? Of reikt de relatie tussen deze twee neurotransmittersystemen verder dan iedereen denkt?

We gaan deze vraag uitgebreid bespreken, waaronder de relatie tussen endocannabinoïden en serotonine. Ook onderzoeken we of cannabis heilzaam is bij depressies en wat dit voor jou betekent.

WAT IS SEROTONINE?

Serotonine is een neurotransmitter uit de monoamine-familie, waar ook dopamine en epinefrine onder vallen. Het staat in verband met de stemming, slaapcyclus, dominantie-hiërarchieën, spijsvertering, wondgenezing, eetlust, cognitie, het geheugen en vele andere complexe functies. Cellen uit het maagdarmkanaal scheiden 90% van de serotonine in het lichaam uit. De verspreiding gaat daarbij via bloedplaatjes. De rest bevindt zich in de hersenen.

Serotonin

SEROTONINE EN DEPRESSIES

Een laag niveau serotonine is in verband gebracht met psychische aandoeningen, zoals depressies en angststoornissen. Een depressie is gekenmerkt door gevoelens van verdriet, apathie, lethargie en zinloosheid. De aandoening is slopend en gaat ten koste van de kwaliteit van leven. Angststoornissen kenmerken we door ongepaste en overmatige activering van het sympathische zenuwstelsel. De symptomen zijn frequente en soms spontane angst, stress en zorgen.

De standaard behandeling voor depressies is het gebruik van SSRI's. Deze blokkeren de heropname van serotonine, om het niveau in de hersenen te verhogen. Ook MAO-remmers, een andere klasse antidepressiva, verhogen de hoeveelheid serotonine. Ze remmen enzymen af die serotonine, dopamine en epinefrine afbreken.

Veel mensen hebben baat bij antidepressiva, maar er kleven ook nadelen aan. De bijwerkingen zijn gewichtstoename, misselijkheid, seksuele problemen, slapeloosheid, een droge mond, constipatie en wazig zicht. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat antidepressiva op de lange termijn ineffectief zijn en zelfs averechts werken.

Voor de behandeling van een angststoornis zet men vaak benzodiazepines in. Deze zijn zeer verslavend en verstoren soms de consolidatie van herinneringen.

Antidepressants can be counterproductive over the long term

CANNABINOÏDEN EN SEROTONINE

Het lichamelijke endocannabinoïde- en serotoninesysteem lijken nauw met elkaar verbonden te zijn. Een studie uit 2011 heeft een verband vastgesteld tussen de disfunctie van het endocannabinoïdesysteem en angst en depressie, evenals serotonerge activiteit. In aanvullend onderzoek is aangetoond dat exocannabinoïden mogelijk leiden tot een verhoogde serotoninespiegel in de prefrontale cortex. Dit deel van de hersenen is het meest betrokken bij depressies.

Ook cannabis is gekoppeld aan activiteit van serotonine in de 5-HT1A-receptor van de paraventriculaire kern van de hypothalamus. Gebrekkige activiteit van deze receptoren staat in verband met angststoornissen. Aangetoond is dat cannabis deze receptoren irriteert, wat mogelijk de symptomen van angst verlicht.

Daarbij is het gebruik van cannabis gekoppeld aan een verhoogde activering van de serotoninereceptor 5-HT2A. We weten dat deze receptor activeert tijdens psychedelische trips. Dergelijke receptoren hangen samen met verhoogde creativiteit, versterkte emotionele gevoeligheid en incidentele hallucinaties.

IS EEN DEPRESSIE EN ANGST TE BEHANDELEN MET CANNABIS?

De relatie tussen cannabis en depressies is gecompliceerd. In 2007 is in onderzoek ontdekt dat een lage dosis THC het niveau serotonine verhoogt. Een hoge dosering verlaagt dit echter. Dit komt waarschijnlijk door de bifasische effecten van cannabis. Soms zijn de effecten van een hoge dosis het tegenovergestelde van een lage dosis.

In meer recent onderzoek zijn deze resultaten bevestigd. Daarbij is ontdekt dat lage doses antidepressiva en cannabinoïden zich op een synergetische manier gedragen. Dit suggereert dat cannabis misschien niet zozeer een vervanging is voor antidepressiva, maar eerder een aanvulling. Ook is ontdekt dat de provocatie van CB1-receptoren (het tegenovergestelde van wat THC doet) de effecten van anti-depressieve middelen neutraliseert.

Ook is gekeken naar verhoging van de remmer van het enzym dat anandamide afbreekt. Anandamide is een van de belangrijkste endogene cannabinoïden van het lichaam. Hierbij was sprake van een nabootsing van de effecten van een MAO-remmer, maar dan voor endocannabinoïden. De conclusie is dat deze behandeling net zo zinvol is als Citalopram voor angst en depressies. Het effect heeft men gekoppeld aan de activiteit van serotonine van 5-HT1A- en 5-HT2A/C-receptoren.

Niet alleen cannabinoïden strijden tegen psychische aandoeningen. β-caryofyleen en D-limoneen, beide terpenen, hebben ook krachtige anti-depressieve en anxiolytische effecten. Het is nog onduidelijk hoe deze werking gekoppeld is aan het serotoninesysteem.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Langdurig, chronisch cannabisgebruik is in verband gebracht met depressies en aanpassingen binnen de familie van 5-HT-serotoninereceptoren. Er is niet genoeg informatie om definitieve conclusies te trekken. Dergelijke resultaten zouden echter voldoende moeten zijn om serieuze gebruikers met aanleg voor depressies tot denken aan te zetten.

Smoking Cannabis is realted to serotonin

DE BESTE SOORTEN OM ANGST EN DEPRESSIES TE VERLICHTEN

Er is een vuistregel: Als je depressies wilt bestrijden, kies je voor een sativa. Kamp je met een angststoornis? Probeer dan een indica. Dit is simpel gezegd, maar er zit absoluut een kern van waarheid in. Zoals bovenstaand onderzoek bevestigt, is het verstandig een soort te kiezen met een breed scala aan cannabinoïden en terpenen. Dit geldt bij zowel angst als depressies. Houd je ook aan een lage dosis en stop niet met je medicatie zonder overleg met een arts.

White WidowWHITE WIDOW

Zoek je naar een soort om je depressie te verdrijven? White Widow is in staat de klus te klaren. Dit is een gebalanceerde kruising die inzetbaar is bij zowel angst als depressies. Als je je down voelt, energieloos of gewoon je gemoedstoestand wilt verbeteren, is White Widow ideaal. Ze stimuleert, wekt op en verheldert je denken.

Northern LightsNORTHERN LIGHTS

Northern Lights is geweldig om een angststoornis te bestrijden. Deze indica-dominante kruising ontspant de spieren in het lichaam. Ook neemt het mentale spanning weg, waardoor je volledig tot rust komt. Northern Lights biedt daarbij krachtige euforische effecten. Deze helpen mogelijk bij het verlichten van depressies, maar alleen als de gebruiker in staat is om te gaan met de verdovende werking van een heftige indica.

Super Silver HazeSUPER SILVER HAZE

Super Silver Haze is een bekroonde soort die bekendstaat om haar vrolijke uitwerking. Deze sativa-dominante dame produceert heldere, gelukzalige effecten. Ze stimuleert ook de eetlust, wat van pas komt als je depressie je eetpatroon beïnvloedt. Super Silver Haze bevat veel THC, dus medicinale gebruikers zouden hun dosis moeten aanpassen.