Hoe Te Weten Of Je Cannabisplanten Lijden Aan Een Boriumtekort

Published :
Categories : Cannabis kweken

Hoe Te Weten Of Je Cannabisplanten Lijden Aan Een Boriumtekort

Een boriumtekort heeft de mogelijkheid je oogst te beschadigen of beperken. Aangezien iedere kwekers de grootste opbrengst wil die hun planten kan geven, kan het vroeg herkennen van tekorten een groot verschil vormen.

Planten gebruiken borium voor het transporteren van suikers, metaboliseren van stikstof en het vormen van proteïnen. Belangrijker nog is dat het gebruikt wordt met calcium voor de aanmaak van nieuwe plantcellen en het genereren van gezonde nieuwe groei. In het bijzonder met bloeiende cannabis, hebben de planten een grotere behoefte aan borium aangezien het ook gebruikt wordt in vruchtvorming, zaadontwikkeling en bestuiving.

Boriumtekorten komen voornamelijk voor in cannabisplanten die niet correct bewaterd zijn of die groeien in een erg dorre omgeving met zeer lage vochtigheid.

Een boriumtekort is een relatief zeldzame verschijning, maar het kan zorgen voor een beperkte groei van zowel bladeren als het wortelstelsel. Indien niet wordt ingegrepen, kan je uiteindelijke oogst hier ernstig onder lijden.

Hoewel de kenmerken vrij duidelijk kunnen lijken, is het heel makkelijk om een boriumtekort te verwarren met een calciumtekort, aangezien planten borium nodig hebben om naar behoren calcium te kunnen gebruiken. In veel gevallen gaat een boriumtekort gecombineerd met een tekort aan stikstof of kalium, omdat de planten op hun beurt kalium en stikstof nodig hebben om fatsoenlijk borium te verwerken (om daarmee weer de calcium te verwerken).

WAT ZIJN DE SIGNALEN VAN EEN BORIUMTEKORT IN PLANTEN?

De eerste zichtbare signalen van een boriumtekort zullen waarschijnlijk vertraagde of abnormale groei in de bovenste bladeren van je cannabisplanten zijn. De bladpunten kunnen verdraaide groei, evenals verrimpeling en verkrulling vertonen, of zelfs afsterven. De abnormale groei gaat meestal gepaard met vergeling van de bladeren en het verschijnen van bruine vlekjes.

Een boriumtekort beïnvloedt niet enkel de groei van nieuwe bladeren, maar tast ook het wortelsysteem van de plant aan, hoewel met minder zichtbare symptomen. Een tekort kan zorgen voor onvoldoende groei van nieuwe wortels of een abnormale groei van de wortelharen veroorzaken.

HOE EEN BORIUMTEKORT IN CANNABIS OP TE LOSSEN

Het eerste waar je op moet letten bij het tegengaan van een boriumtekort, is er zeker van zijn dat je de juiste voeding gebruikt. Dit is eenvoudiger dan je denkt, aangezien het meeste kraanwater standaard boor bevat. Je zou gebruik moeten maken van iets speciaals, zoals water dat is gefilterd met een omgekeerde osmose filter , om je planten borium te ontnemen. De meeste hoogwaardige bodems bevatten tevens genoeg borium voor je planten om nooit een tekort te ervaren.

HET BELANG VAN PH

Na het behandelen van de voeding, komen we nu op het punt van pH-waarden en kweekmedia. Als de pH-waarden niet kloppen, kunnen de wortels niet de voeding opnemen die ze nodig hebben en zodoende kan een tekort optreden. Wat tekorten betreft, borium lijkt het meest efficiënt door plantenwortels geabsorbeerd te worden bij pH-waarden van tussen 6.0 en 6.5. Ook al houden de meeste kwekers hun cannabisplanten op pH-waarden van tussen 6.0 en 7.0, boor lijkt het best geabsorbeerd te worden onder 6.5. In hydroculturen houden kwekers hun planten op pH-waarden tussen 5.5 en 6.5, maar bij pH-waarden onder 6.2 absorberen de wortels het meest efficiënt borium.

Als je planten de voeding krijgen die ze nodig hebben en de juiste pH-waarden voor de opname ervan, blijft enkel het punt van onderbewatering over. Het regelmatiger (maar niet teveel) bewateren van de planten zou een adequate oplossing moeten zijn. Mocht het vochtigheidsgehalte te laag blijven, dan zou je een luchtbevochtiger kunnen toevoegen. De niveaus zouden niet onder de 25% vochtigheid in je kweekruimte moeten komen.

HERSTEL

Wanneer alle bovenstaande voorwaarden zijn voldaan, zou je plant binnen een paar dagen tot weken moeten kunnen herstellen, afhankelijk van hoe ernstig de schade van het boriumtekort was. De groei die inmiddels abnormaal is zal niet herstellen, maar nieuwe groei zou er weer normaal moeten uitzien, zonder afwijkingen. Als het probleem blijft aanhouden, kun je altijd je planten spoelen met pH-gebalanceerd water en de correcte voedingsstoffen.

Ook al beschrijven we de omstandigheden waarin een boriumtekort kan optreden, een tekort kan eveneens veroorzaakt worden door tijdelijke maar stressvolle omstandigheden en kunnen verdwijnen zodra de groeiomstandigheden voor de plant weer normaal zijn.