De oorsprong van 420

Published :
Categories : Cannabis nieuws

De oorsprong van 420

In 1971 werd in het Amerikaanse San Rafael een traditie in het leven geroepen door een vriendengroep die bekend werd, en wereldwijd door stoners gevierd zou worden.

Heb je ooit van de uitdrukking 4:20 gehoord? Als je bekend bent met cannabis; of je hebt het zelf gebruikt, of de vrienden om je heen, zou ik zeggen dat je er waarschijnlijk al wel eens over gehoord of gelezen hebt.

WAAR HEEFT 4:20 NU PRECIES BETREKKING OP?

Welnu, dat is eenvoudig te beantwoorden; het verwijst naar het roken van wiet, als je wat toppen hebt, of erop uit trekt om nieuwe wiet te gaan scoren. De uitdrukking heeft zijn weg gevonden en wordt gebruikt in de volksmond en het mainstream-wereldje. Zo waren bijvoorbeeld alle klokken in de film Pulp Fiction op 4:20 gezet, en zelfs het wetsvoorstel voor het instemmen met medicinale cannabis in de staat Californië heet SB420. Universiteitsstudenten die een kamergenoot zoeken die hun cannabisgebruik tolereren, plaatsen advertenties zoals "4:20-vriendelijke kamergenoot gezocht", en de dag (20 april) wordt jaarlijks wereldwijd door stoners gevierd.

WAAR DE UITDRUKKING 4:20 ONTSTOND

Over de oorsprong van de term 4:20 wordt veel gediscussieerd, en er zijn veel verklaringen mogelijk. Er wordt verondersteld dat het een politiecode is voor een heterdaadje van cannbisgebruik. Daarnaast gaat er een gerucht rond dat het in Nederland dan theetijd is. Anderen denken dat het staat voor het aantal chemicaliën in wiet, of zelfs dat het iets te maken heeft met de geboortedag van Hitler.

Om de ware herkomst van 4:20 te achterhalen moeten we terug in de tijd reizen naar San Rafael in Californië-USA, in de herfst van 1971. Richard Nixon is president, en de wereld is in rep en roer over de oorlog in Vietnam, de Apollo 14 landde op de maan en kwam weer veilig terug op Aarde, en Walt Disney World opende voor het eerst haar deuren.

Op de High School van San Rafael rookten een groep van vijf vrienden altijd wiet bij de muur (wall) van hun school, en daarom werden ze de Waldos genoemd door de andere kinderen in het stadje. De Waldos ontdekten dat een medewerker van de kustwacht een veldje cannabisplanten in de buurt van het kustwachtbureau van Point Reyes Peninsula had, en dat hij er niet meer voor kon zorgen. Omdat het bijna tijd was om te oogsten, het was immers herfst, zagen de Waldos hun kans schoon om aan een gratis voorraadje toppen te komen. Dat was echter, alleen als ze het zouden kunnen vinden. Daarom besloten ze op jacht te gaan naar deze schat .

De Waldos waren behalve sportbeoefenaars ook stoners, dus na afloop van hun training zouden ze elkaar om 4:20 ontmoeten achter het standbeeld van Louis Pasteur. Ze herinnerden elkaar aan de dagelijkse jacht naar de schat door in de wandelgangen "4:20 Louis" naar elkaar te fluisteren. Later werd "Louis" geschrapt en werd het simpelweg afgekort tot 4:20. Wanneer iedereen er was, stapten ze samen in de '66 Chevy Impala van Waldo Steve en blowden tot ze helemaal in Point Reyes waren. Bij aankomst draaiden ze nog een joint, en ze bleven joint na joint opsteken terwijl ze op zoek waren naar de schat die zo rijk was aan trichomen.

Het veldje wiet werd nooit gevonden, maar de uitdrukking 4:20 was direct een succes. Het werd een soort code voor als je stoned bent, of dat gaat worden. De Waldos konden heel veilig zeggen dat ze er om 4:20 op uit zouden gaan zonder dat hun ouders of leraren een flauw vermoeden hadden waar ze over spraken.

HOE WERD 4:20 WERELDWIJD BEKEND

420Aan het eind van de jaren '60 nam the Grateful Dead afstand van de ineenstortende hippie-scene, het tuig en de oplichters die hun buurt, de Haight, overnamen en vestigden zich in de heuvels Marin County. De nieuwe locatie van de leden van the Grateful Dead was toevallig slechts een paar straten verwijderd van de school waar de Waldos op zaten, en na verloop van jaren werd dit een broeinest van de tegencultuur.

Het verband tussen de Waldos en the Grateful Dead ging verder dan uitsluitend de locatie. De vader van Waldo Mark verzorgde het onroerend goed van de leden van the Grateful Dead, en de broer van Waldo Dave was de manager van een band die in het voorprogramma van the Grateful Dead optrad, die "Too Loose to Truck" heette en die er voor zorgde dat de Waldos backstage jointjes konden roken tijdens optredens en repetities. De band had leden als David Crosby en Phil Lesh, de bassist van the Grateful Dead. Het is een feit dat Waldo Patrick meerder malen met Phil Lesh heeft zitten blowen.

The Grateful Dead repeteerde in een zaal op Front Street in San Rafael en de Waldos waren aanwezig, luisterend naar de muziek terwijl de joints rondgingen. De Waldos waren ook regelmatig aanwezig bij de concerten en feesten van the Grateful Dead, en backstage liepen ze rond terwijl ze wiet rookten, waarbij ze altijd de uitdrukking 4:20 gebruikten als het over marihuana ging. Zowel de bandleden als de Waldos gebruikten nu in het algemeen de uitdrukking 4:20, en vandaar is het overgewaaid naar de fans van the Grateful Dead.

Het was pas nadat het wiet-gerelateerde magazine High Times de uitdrukking begon te waarderen, en de term 4:20 begon te gebruiken, dat het ook buiten de scene van the Grateful Dead bekend werd. De website 420.com werd al in de vroege jaren '90 door High Times gekocht, en ze begonnen het bij al hun evenementen te gebruiken.

Pas in 1997 leidde de uitdrukking terug naar de Waldos. Ze zagen het hier en daar opduiken, maar niet zo vaak sinds High Times zich de term eigen maakte. Ze besloten contact op te nemen met High Times en de zaken even op orde te stellen. Steve Hager, redacteur van High Times, vloog naar San Rafael om de Waldos te ontmoeten en hun verhaal te verifiëren. Na hun bewijs onderzocht te hebben, waaronder brieven en vlaggen uit 1971, en gesprekken met mensen uit de stad, kwamen ze tot de conclusie dat hun verhaal klopte.

Hoewel de Waldos nooit een cent aan hebben verdiend aan de uitdrukking 4:20, zijn ze allemaal goed terecht gekomen. Ze zeggen dat ze het gebruik van marihuana niet aanmoedigen, maar er gewoon van genoten. Tegenwoordig zijn ze te druk aan het werk om nog regelmatig te blowen, hoewel ze er allemaal van overtuigd zijn dat op hun grafsteen "One of the 420 Guys" zal prijken. Ze zijn er apetrots op dat de uitvinding van hun uitdrukking 4:20 wereldwijd door stoners wordt gebruikt bij vieringen, concerten, blowevenementen, vreedzame demonstraties en pro-legaliserings-betogingen voor marihuana, op 20 april, of zoals zij het noemen: 4:20.