Roken vs. Vaporizen

Published :
Categories : Cannabis nieuws

Roken vs. Vaporizen

De populariteit van vapen blijft aanzienlijk groeien. Is het echt een betere optie voor je gezondheid en hoe verschilt het van roken?

Als het gaat om het consumeren van je cannabis, kunnen we tegenwoordig kiezen uit ongelooflijk veel methoden. Het is niet langer meer een kwestie van een joint draaien in het fietsenhok, want de verschillende vormen van cannabis en de manieren waarop het kan worden gebruikt, nemen razendsnel toe. Een methode, die een behoorlijke stijging heeft gezien, is het vaporizen of vapen. Is dit simpelweg de laatste trend in het consumeren van cannabis of kleven er heuse voordelen aan deze vorm van consumptie, vergeleken met de gouwe ouwe joint?

Voor we duiken in de voor- en nadelen van het vaporizen versus roken, helpt het als je begrijpt wat het basisconcept is van beide consumptiemethoden en wat de verschillen zijn.

ROKEN

Beide methoden beginnen met een hittebron. Roken draait om het verbranden van je cannabis en alle andere stoffen die op dat moment aanwezig zijn. De hittebron wordt direct op de materie gebruikt die je wil roken. Dit is belangrijk omdat je niet slechts de plantenmaterie inhaleert als je de plantenmaterie inhaleert. Je inhaleert ook het papier wat je gebruikt hebt om je joint mee te draaien, net als eventueel gebruikte tabak. Verbranding creëert rook en dit is waarschijnlijk het grootste verschil met vaporizen.

Verbrande rookgassen zullen bestaan uit niet-cannabinoïden; niet ideaal als je probeert high te worden. Roken brengt ook eigen unieke smaken met zich mee, waar velen aan gewend zullen raken. Deze smaken zorgen er meestal voor dat er van het geliefde kruid wordt genoten. De rook is echter gelinkt aan diverse problemen met de ademhaling. Herinner je het hoesten en proesten nog na het roken van je eerste joint? Hoewel er veel wordt gespeculeerd dat het roken van cannabis net zo kankerverwekkend is als het roken van sigaretten, is de waarheid dat er op dit moment niet genoeg onderzoek gedaan is om een definitieve conclusie te kunnen trekken.

VAPEN

We beginnen met dezelfde hittebron, alleen deze keer wordt de hitte toegepast op een verwarmingselement. De hittebron zelf wordt niet direct aangebracht op het te gebruiken materiaal. Het verwarmingselement verdampt de cannabis meestal op een temperatuur rond 285°C. Het verbrandingspunt ligt echter rond 392°C. Zoals we eerder hebben vermeld, absorbeert je lichaam bij het roken van cannabis ook aanvullende bestanddelen via de gecreëerde rook.

Deze bestanddelen bestaan niet bij het vapen, want in plaats daarvan inhaleer je uitsluitend de damp van de cannabis en daarom is het THC gehalte per inhalatie meestal hoger. Tot wel 95% van de THC in cannabis wordt in de eerste paar seconden van het inhaleren geabsorbeerd en niet verdund in de rook van het roken. Vanuit het oogpunt van discretie, kleven er nog aanvullende voordelen aan vapen, want de geproduceerde damp is bijna geurloos. Maar ook het formaat van de vape pennen zorgt ervoor dat ze eenvoudig kunnen worden meegenomen in een tas of zak.

Een van de grootste aanvullende voordelen van vapen is de mogelijkheid gedroogde kruiden en cannabis oliën te gebruiken. Butaan hasj olie en soortgelijke concentraten kunnen ook in de meeste vaporizers worden gebruikt, waardoor ze aanzienlijk veelzijdiger zijn als het gaat om het consumeren van cannabis. Dit wordt met name duidelijk wanneer gebruikers cannabis voor medische doeleinden gebruiken en wellicht een sterkere dosis cannabinoïden nodig hebben.

TO VAPE OR NOT TO VAPE?

Het antwoord op deze vraag ligt net zozeer in de reden waarom je cannabis consumeert, als bij je persoonlijke voorkeur. Hoewel veel gebruikers vaporizen bejubelen als "beter voor je gezondheid", is er nog steeds geen lange-termijn onderzoek om dit te ondersteunen. Hoewel in principe is aangetoond dat het verwijderen van het rook-aspect eventuele problemen met de luchtwegen vermindert, moet worden afgewacht wat de effecten voor ons lichaam zijn op de lange termijn.

Sommige gebruikers zullen de voorkeur geven aan de uitgesproken smaken en aroma's die horen bij het roken van cannabis. Vaak is het aroma een belangrijk onderdeel van het genot en een teken van onderscheiding. Andere gebruikers zullen de discrete, draagbare aard van vaporizers prefereren, terwijl ze tegelijk mogelijk schadelijke chemicaliën vermijden, dankzij het gebrek aan tabak en vloeipapier. Een feit blijft echter wel bestaan: Meer onderzoek is nodig om duidelijk te bepalen of het vaporizen van cannabis en het inhaleren van de damp minder verwoestende effecten heeft dan roken. Hoewel bij het roken aanvullend materiaal wordt gebruikt, is het belangrijk dat toekomstig onderzoek de specifieke gezondheidsrisico's identificeert die gerelateerd zijn aan elk individueel bestanddeel.