Cannabis : Een haalbare behandeling voor artrose?

Published :
Categories : Medicinale cannabis

Cannabis : Een haalbare behandeling voor artrose?

Artrose is een van de meest voorkomende vormen van artritis en veroorzaakt veel pijn, waarbij het uitvoeren van dagelijkse taken veel moeite kost. Nieuw onderzoek suggereert dat er wellicht een oplossing is en natuurlijk is die oplossing cannabis.

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die pijn veroorzaakt maar ook zorgt dat het gemakkelijk bewegen van gewrichten geleidelijk afneemt. Zoals zaken er nu voor staan, zijn er maar weinig effectieve behandelopties voor personen die lijden aan artrose. Medicijnen kunnen meestal de progressie van de ziekte niet bedwingen en de huidige pijnbehandelingen bereiken vaak de gewenste resultaten niet, of leveren behoorlijke bijwerkingen.
Medische Marihuana behandeling

Een recent onderzoeksverslag, gepubliceerd in het European Journal of Neuroscience, geeft aan hoe het gebruik van cannabinoïden (de actieve bestanddelen in marihuana) aanzienlijke therapeutische eigenschappen kan bieden tijdens preklinische testen van artrose. In het onderzoek werd ontdekt dat het endocannabinoïdensysteem in ons lichaam ideaal lijkt voor de behandeling van pijn, ontstekingen en gewrichtsfuncties, waardoor cannabis mogelijk een ideale behandeling kan zijn. In hun woorden: "De alomtegenwoordige verdeling van cannabis receptoren, samen met de fysiologische rol van het endocannabinoïdensysteem bij de regulatie van pijn, ontstekingen en gewrichtsfuncties ondersteunen de therapeutische interesse in cannabinoïden bij artrose. In dit verslag worden veelbelovende resultaten samengevat die recentelijk zijn verkregen om de therapeutische waarde van cannabinoïden voor de behandeling van artrose te ondersteunen."
Artrose Cannabis verlicht de pijn

Opgemerkt moet worden dat dit allemaal preklinisch is en dat betekent dat er nog steeds in een klinische setting moet worden getest op mensen die aan artrose lijden. Anekdotische verslagen suggereren echter al langer dat cannabis een eerste keuze middel is bij artritis. Dit betekent dat we hopelijk snel een verschuiving kunnen zien van preklinische naar klinische testen, waarvan de resultaten de roep om het verbod te beëindigen mogelijk verder ondersteunen. Deze onderzoeken helpen om marihuana beschikbaar te maken voor personen die het nodig hebben en stoppen vervolging. Geïnformeerde wetenschap is dus de juiste weg.